Renovius in Overpelt moet geurhinder aanpakken

De Limburgse deputatie besliste op voorstel van gedeputeerde Ludwig Vandenhove om het bedrijf Renovius bijkomende vergunningsvoorwaarden op te leggen om de geurhinder voor de omwonenden en de omliggende bedrijven te bestrijden.

“Renovius doet de nodige inspanningen, maar slaagt er tot nu toe niet in de geurhinder in te perken.
Ik blijf consequent mijn milieubeleid voeren en geef hen nu de kans de nodige maatregelen te nemen. Bovendien kan het niet dat een feitelijk overheidsbedrijf overlast creëert voor de omgeving.”, aldus Ludwig Vandenhove. 
“Zij moeten precies het goede voorbeeld geven.”

Hieronder vindt u het volledige persbericht.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove geeft Renovius in Overpelt laatste kans om geurhinder te beperken.

Gedeputeerde voor leefmilieu Ludwig Vandenhove stelde op donderdag 10 oktober 2013 aan de Limburgse deputatie voor om de vergunningsvoorwaarden voor Renovius (Emiel Vlieberghlaan in Overpelt) te wijzigen.
Ik kom zo tegemoet aan de klachten over geurhinder van de omwonenden, de omliggende bedrijven en de gemeente Overpelt. De overnames van het bedrijf hebben onder andere geleid tot een gewijzigde samenstelling van het groenafval en tot de geurhinder, waardoor het logisch is dat ook de vergunningsvoorwaarden aangepast moeten worden.
Bovendien zou ik van een feitelijk overheidsbedrijf als Renovius verwachten dat zij het goede voorbeeld geven - in plaats van overlast te creëren voor hun omgeving -, ook al moet ik toegeven dat zij de nodige inspanningen trachten te doen.
”, aldus Ludwig Vandenhove.

De hoofdactiviteit van Renovius is het fabriceren, verpakken en opslaan van turf, potgrond en organische meststoffen. Deze compost werd tot 2009 geproduceerd uit groenafval afkomstig van containerparken en tuinaanlegbedrijven.
Sinds de overname in september 2009 door nv Bionerga, wijzigde de samenstelling van het aangevoerde groenmateriaal, in die zin dat vanaf dan het merendeel van het groenafval nu afkomstig is van de gemeentelijke containerparken. De samenstelling van dit groenafval is anders dan deze afkomstig van tuinaanlegbedrijven en brengt een verhoogd risico op geurhinder met zich mee.

Sedert de zomer van 2010 zijn er aanhoudende klachten over geurhinder van omliggende bedrijven en van de bewoners van de nabijgelegen woonwijk. De geur wordt tot op 4 km van het bedrijf waargenomen.
Op basis van deze aanhoudende klachten wijzigt de gemeente Overpelt haar gunstig advies voor de uitbreiding van de opslagcapaciteit met 5.800 ton in een ongunstig advies.
Renovius heeft verschillende wijzigingen aangebracht in hun verwerkingsproces maar deze maatregelen hebben de geurhinder niet kunnen indijken. In augustus 2012 vroeg de gemeente reeds aan de deputatie om het bedrijf bijzondere voorwaarden op te leggen om de geurhinder te beperken.

Vanaf het moment dat ik als gedeputeerde met het dossier in aanraking ben gekomen in het voorjaar van 2013, heb ik de gesprekken met de betrokken partijen zoals het bedrijf zelf, de gemeente, de milieu-inspectie, enz. opgestart. Vandaag werd de principebeslissing genomen om de exploitatievoorwaarden te wijzigen. Het bedrijf zal in het voorjaar van 2014 een uitgebreide geurstudie moeten uitvoeren die goedgekeurd moet worden door de afdeling milieu-inspectie Vlaanderen. Daarenboven wordt de verwerkingscapaciteit per maand beperkt tot maximaal 3.000 ton en maximaal 2.500 ton in de periode van 1 mei tot 31 oktober.”, licht gedeputeerde Ludwig Vandenhove toe.
Dit is een eerste stap naar een oplossing voor de hinder die de omwonenden en bedrijven ondervinden. Als de beperking van de verwerkingscapaciteit niet volstaat, zal onderzocht worden welke stappen kunnen gezet worden om de vergunning te schorsen of op te heffen. Hiervoor zullen onze diensten op korte termijn samenzitten met de afdeling milieu-inspectie Vlaanderen.
Ik hoop echter dat het zover niet moet komen.”

Ook burgemeester Jaak Fransen dringt aan op een definitieve oplossing.  Eens de vergunning geschorst of opgeheven door de deputatie, zou de burgemeester kunnen overgaan tot sluiting van het bedrijf.

 

Zie onder andere Renovius Overpelt krijgt laatste kans om geurhinder te beperken. TVL-journaal, 10-10-2013. Gedeputeerde Ludwig Vandenhove stelt ultimatum voor aan Renovius. www.limburg-actueel.be, 10-10-2013.  Renovius moet minder groenafval composteren. Het Belang van Limburg, 11-10-2013, p.27. Deputatie eist dat Renovius geurhinder snel aanpakt. Het Nieuwsblad, 11-10-2013, p.21. Deputatie eist dat Renovius geurhinder aanpakt. De Standaard, 11-10-2013, p.27.

Zie ook Goede afspraken maken goede vrienden van 12-09-2013 en Gemeente Opglabbeek al jaren op de hoogte van hinder Diresco van 04-10-2013 op deze website.