Rozentuin op domein ’t Speelhof uitgebreid

Op zaterdag 16 juni 2012 werd de uitbreiding van de rozentuin op domein ‘t Speelhof officieel geopend.

Hiermee zetten we ons beleid door om domein ’t Speelhof verder uit te bouwen tot een groene, zacht recreatieve long dichtbij het centrum van Sint-Truiden.”, zeggen schepen van groen Filip Moers en burgemeester Ludwig Vandenhove. “En dit allemaal met betaalbare projecten op mensenmaat.

 

Deze legislatuur zijn er onder andere een wachtbekken met een aantal natuurelementen, een cricketveld, een fit-o-meter, fruitgedichten, een speeltuin voor kinderen met een handicap en sporttoestellen voor senioren bijgekomen.
Recent is er nog een belevingsboomgaard aangelegd, in samenwerking met Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.”
Zie onder andere de tekst ‘SPOTS mei 2012 in de brievenbus!’ van 13 mei 2012.
Zie ook de website www.filipmoers.be.

 

 

 

 

Omdat het stadsbestuur de uitgegroeide zaailingen naast de moestuin heeft gerooid en een nieuwe hoogstamaanplant heeft verwezenlijkt, kon een herschikking gebeuren van de moestuinpercelen, die bewerkt worden door WIRIC.
Door deze herschikking kwam een stuk grond, omgeven door de rozentuin, vrij.
Het Verbond van Volkstuinen, afdeling Sint-Truiden, waarmee de stad Sint-Truiden al jaren een goede en gestructureerde samenwerking heeft, was vragende partij om dit in de rozentuin te integreren.

 

 

Reeds van het begin van deze eeuw rijpte er binnen de Verbond van Volkstuinen, afdeling Sint-Truiden, het idee om een rozentuin aan te leggen in Sint-Truiden.
De roos staat de laatste decennia erg in de kijker en België bekleedt op het gebied van de rozenteelt met enkele topveredelaars een vooraanstaande rol in de rozenteelt.
De vereniging kan rekenen op de kennis en de medewerking van de heer Gustaaf Swerts, een rasechte rozenkenner, rozenkweker, tuinier en stamvader van het tuinbedrijf Tuinen Swerts.

 

 

Op maandag 8 mei 2006 werd de eerste spadesteek van de aanleg van een uitzonderlijke rozentuin op domein ‘t Speelhof van Sint-Truiden gezet.
De hedendaagse rozentuin is opgebouwd vanuit een esthetische en educatieve visie en past volledig in het historische kader.
Het initiatief draagt bij tot de opwaardering van de waardevolle toeristische site.

 

 

De stad droeg de kosten van de aanleg en de technische dienst bracht het terrein in orde, legde de paden aan en zaaide het gras in.
Tuinen Swerts stond in voor het plan, coördineerde de aanleg en leverde de planten.
De leden van de Verbond van Volkstuinen, afdeling Sint-Truiden, hielpen bij de aanleg en staan in voor het verder onderhoud van de tuin. 

 

 

De uitgebreide tuin is een ontwerp van de heer Edwin Swerts en is nu ongeveer 30 are groot.
Hij bestaat uit 4 grote delen waarin verschillende percelen zijn verwerkt.
De tuin is omringd en onderverdeeld door taxushagen en binnenin zijn de perken afgeboord met buxusplantjes.
Het eerste deel herbergt een verzameling Theehybriden uit verschillende groepen, die aangevuld worden met vaste planten.
Het tweede deel wordt aangekleed met een aantal stamrozen uit verschillende rozengroepen. Daarnaast vinden een aantal Polyantharozen en Floribunda er een onderkomen.
Het derde deel wordt ingenomen door een groep Damascener en Pimpinellifolia rozen, Centifoliarozen, Mosrozen, Albarozen, Portlandrozen, Bourbonrozen, Galicarozen, Muskushybriden, Remontanthybriden en Japanse Bottelrozen.
Het vierde deel is gewijd aan de Chinese rozen, Engelse rozen en Treurstamrozen.
De 33 klimrozen worden over de verschillende perken verdeeld.
In het recent aangelegde stuk bevinden zich centraal 4 treurstamrozen, omgeven door Engelse rozen en historische rozen en aangekleed met lavendelhaagjes en siergrassen.

 

 

 

 

 

Er zijn ongeveer 230 verschillende rozen te bewonderen naast een 70-tal soorten vaste planten, heesters, kruiden en klimplanten.
Het is een hedendaagse tuin, die uitstekend harmonieert met het historische kader waarin hij is gesitueerd.

 

 

Schepen Filip Moers: “De collectie is een representatieve bloemlezing van de meest voorkomende, toonaangevende en in de handel verkrijgbare rozensoorten.
De combinatie van rozen met diverse vaste planten, heesters en kruiden geven de bezoeker een schat van originele ideeën, die in de eigen tuin kunnen toegepast worden.
De rozentuin op ‘t Speelhof van Sint-Truiden beantwoordt aan de vereisten, die de initiatiefnemers zich hadden voorgenomen:  representatief, decoratief en informatief.”

 

 

“Hopelijk heeft de uitgebreide rozentuin niet teveel last van vandalisme en dan zeker niet van een specifieke vorm, die de heer Gustaaf Swerts vertelde als waar gebeurde anacdote bij de opening van de uitbreiding.
Er kwam iemand hem de afkomst en de naam vragen van een roos, die hij er had uitgetrokken om in zijn eigen tuin te planten, want hij vond die nergens in de handel (!?).”, aldus burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

“Bedankt en proficiat aan de familie Swerts en aan alle (bestuurs)leden van het Verbond Volkstuinen, afdeling Sint-Truiden.”

 

 

Zie onder andere ook de tekst ‘Zeker dit weekend nog schaatspret op domein ’t Speelhof in Sint-Truiden!’ van 11 februari 2012 op deze website.

 

Hierover is een artikel verschenen in Passe-Partout, editie Sint-Truiden, van woensdag 4 juli 2012.