Sint-Truiden en Tongeren vallen in Vlaamse klimaatprijzen

De steden Tongeren en Sint-Truiden zijn in de Vlaamse klimaatprijzen gevallen.
De uitreiking vond plaats tijdens de tweede Vlaamse klimaattop in Gent (Ghelamco Arena Events, Ottergemsesteenweg Zuid 808) op donderdag 1 december 2016.

Voor Sint-Truiden gaat het om het project 'elektrisch wagenpark'.
Bijna een jaar geleden heeft de stad Sint-Truiden het merendeel van haar wagenpark vervangen door 22 elektrisch aangedreven voertuigen. De wagens worden bovendien door zoveel mogelijk medewerkers gedeeld.
Voor Tongeren gaat het om het project 'collectieve wijkrenovatie Offelken'.
Binnen dit project werd een renovatiegraad van 16% behaald door energiebesparende maatregelen in de wijk Offelken.

Gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove:" Vanuit Limburg waren er 6 gemeenten kandidaat met een project.
Naast Tongeren en Sint-Truiden waren dat Dilsen-Stokkem met ‘Bouw van een passieve stedelijke bouwvakschool (STEBO)’, Genk met ‘Genk isoleert samen’, Hasselt met ‘Hernieuwbare energie @ domein Kiewit’ en Maasmechelen met ‘Energy Service Company (ESCO) renovatie zwembad Prinsenpark’.
Een aantal projecten zijn terug te vinden in de 'Inspiratiegids voor gemeenten', uitgegeven naar aanleiding van de Klimaattrefdag (zie www.limburg.be/lokaleklimaatprojecten).
Ik maakte zelf deel uit van de Vlaamse jury (op dinsdag 8 november 2016, Koning Albert II-Laan 20 in Brussel) om uiteindelijk mee de knoop door te hakken.

Sommige provincies hadden maar 2 projecten ingediend, zodat de ingediende projecten 'altijd prijs' hadden.
Voor Limburg ging het om meerdere projecten, zodat er echt een keuze moest gemaakt worden. Dus kwaliteit en kwantiteit.
Het is niet evident om zo een keuze te maken, omdat de inzendingen niet altijd vergelijkbaar zijn (bijvoorbeeld elektrische voertuigen, mobiliteit, renovatie woningen, schoolgebouwen).

Een dikke proficiat aan alle deelnemers en aan alle laureaten."

Ludwig Vandenhove woonde in de namiddag zelf de Vlaams klimaattop bij, in de voormiddag was het deputatie.

"Zo een Vlaamse klimaattop is altijd een momentopname. Maar ook altijd een beetje een evenement ('een show'). Toch vind ik zulke initiatieven belangrijk, omdat ze aanleiding geven tot maatschappelijke en politieke discussies.
Samen met de resolutie van het Vlaams parlement betreffende een sterk Vlaams klimaatbeleid (1) hoop ik dat deze klimaattop (eindelijk) aanleiding mag zijn om tot een realistisch tijdspad te komen om concrete maatregelen te nemen om Vlaanderen klimaatneutraal te maken. Er moet dan wel duidelijkheid zijn over wat de diverse Vlaamse ministers verstaan onder 'een betonstop tegen 2040', want daarover verschilt de interpretatie blijkbaar nogal. (2)
Gelukkig had ik de gelegenheid om Vlaams bouwmeester professor doctor Leo Van Broeck hierover zelf aan het woord te horen tijdens zijn uiteenzetting 'Grondgebruik, stedelijkheid en densiteit. Meer doen op minder' op het colloquium 'Naar een duurzame toekomst' van de Vlaamse Vereniging van Provincies (VVP) op zaterdag 3 december 2016 in het provinciehuis in Leuven (Provincieplein 1).
Het is een aanrader om de bouwmeester bezig te horen.
Konden alle professoren maar zo duidelijk en humoristisch spreken!

Komt er nog een volgende Vlaamse klimaattop? Indien ja, dan zijn wij in Limburg kandidaat om deze te organiseren (de eerste was in Brussel, de tweede in Gent)." 

Hieronder vindt u het nieuwsbericht van de provincie Limburg.

(1) Vlaamse 'sense of urgency' over klimaat groeit. De Tijd, 30-11-2016, p. 4.
(2) Transparantie en billijkheid tot 2040. De Standaard, 02-12-2016, p. 2.

 

Zie ook Publicatie klimaattrefdag van 03-12-2016, Klimaattrefdag van 01-12-2016 en Opiniestuk Vlaamse klimaattop van 01-12-2016 op deze website.