Sint-Vincentius heeft een nieuwe huisvesting!

“De Sint-Vincentiusvereniging in Sint-Truiden heeft een nieuwe, degelijke huisvesting en daar ben ik bijzonder blij om.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

Sedert enkele weken zijn ze gehuisvest op de Naamsevest 61 en het gebouw is officieel geopend op vrijdag 3 september 2010 door burgemeester Ludwig Vandenhove.
Hieronder vindt u fragmenten uit zijn toespraak.

 

Ludwig Vandenhove:”Vanaf het ogenblik dat het voormalige Ursulinenklooster verkocht werd en de er gevestigde verenigingen een ander onderkomen moe(s)ten zoeken, waren de betrokkenen en de vrijwilligers van de Sint-Vincentiusvereniging ongerust. Vooral de heren Albert Geerts en Laurent Jansen bleven aan mijn mouw trekken.
Van bij het begin heb ik de belofte gedaan dat ik voor een alternatieve huisvesting zou zorgen en vandaag is het officieel zover. Inderdaad, ik ben nog een politicus, die woord houdt. Ik ben ook blij dat alle democratische partijen dit voorstel officieel hebben gesteund en goedgekeurd.

 

 

Sinds ik burgemeester van Sint-Truiden ben vanaf 1 januari 1995 heb ik altijd nauw samengewerkt met Sint-Vincentius.
Als ‘burgervader’ komen er heel wat personen en/of gezinnen naar me toe voor wie ik, volgens hen althans, de laatste reddingsboei bent.
In die gevallen heb ik altijd deze betrokken personen en/of gezinnen discreet doorverwezen en heb ik  verder nooit geïnformeerd of ze hulp kregen of niet en voor hoelang.
Discretie is hier op zijn plaats, zeker voor politici!

 

 

Vanaf 1995 zijn de subsidies van de stad voor Sint-Vincentius jaarlijks substantieel verhoogd  tot uiteindelijk 8.750 EUR in 2009 en 2010.
Komen daar nog bij: het gratis ter beschikking stellen van de lokalen in het voormalige Ursulinenklooster tot voor enkele weken en nu de maandelijkse huurkosten van 1.250 EUR van dit pand, bijkomend aan de jaarlijkse subsidie. Trouwens, voor de archieven en/of voor de geschiedenis: naar aanleiding van het officieel 150-jarig bestaan in 2005 is de jaarlijkse subsidie vanwege de stad Sint-Truiden opgetrokken van 2.479 EUR naar 3.750 EUR.
Ik hen dit toen aangekondigd naar aanleiding van de officiële ontvangst op het stadhuis.

 

 

 

 

 

Persoonlijk, los van de stad Sint-Truiden, heb ik via allerhande initiatieven steeds Sint-Vincentius ondersteund. Zo is er onder andere sedert 2006 het jaarlijks banket in de hotelschool ‘Terbiest’ voor een zestigtal kansarmen in een samenwerking van de hotelschool, de school voor buitengewoon onderwijs ‘De Regenboog’, de diverse Sint-Truidense serviceclubs en de ‘Vrienden van de Burgemeester’, is er op zaterdag 29 december 2007 een nieuwjaarsbrunch georganiseerd door schepen van markten
Filip Moers samen met de commissie en standhouders van de antiek- en rommelmarkt, is er vanaf vorig jaar ‘koken met de burgemeester’ eveneens voor een zestigtal kansarmen in het kader van Vlaamse ‘Week van de Smaak’ en probeer ik zoveel mogelijk personen en/of verenigingen te overhalen om opbrengsten van activiteiten en/of initiatieven af te staan aan de vereniging.

Het mooiste voorbeeld van dit laatste vind ik de Ahmadiyyagemeenschap, hoofdzakelijk moslims van Pakistaanse afkomst, die al enkele keren de opbrengst van hun verkoop tijdens de jaarlijkse Fiësta Tropical op de Grote Markt afgestaan hebben aan de Sint-Vincentiusvereniging.
Of: hoe mensen, die zelf weinig hebben andere personen en/of gezinnen, die het moeilijk hebben helpen!

 

 

Soms hoor ik de vraag stellen: is zoiets als Sint-Vincentius (nog) wel nodig, moet de overheid daar niet voor zorgen, los van de lange geschiedenis van de vereniging, ontstaan in Parijs in 1833?
Mijn antwoord is duidelijk: JA!

 

 

Ondanks het feit dat het dit jaar het Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting is, zijn er in België (om en bij de 14,7%) en in Vlaanderen (om en bij de 11,4 %) steeds meer personen en gezinnen, die op of onder de armoedegrens zitten, ook al leven wij in Vlaanderen op één van de beste en rijkste plaatsen van de wereld, weliswaar vaak zonder het te beseffen. En veel van die armen leven dikwijls verdoken in onze buurt of zijn zelfs familie zonder dat we het weten.

 

 

Hun probleem is materieel, maar vaak ook dat ze er niet openlijk durven voor uitkomen of de weg niet vinden naar de bestaande overheidskanalen, bijvoorbeeld omdat ze sociaal onaangepast zijn.
Maar één voorbeeld: personen en/of gezinnen schrijven in voor een maaltijd, die georganiseerd wordt voor hen, ze worden zelfs opgehaald, maar haken uiteindelijk af.
In mijn contacten met serviceclubs heb ik als ‘burgervader’ al dikwijls gezegd dat het misschien beter zou zijn om zulke personen en/of gezinnen onder hun hoede te nemen qua aanvragen, formulieren, etc. in plaats van hun enkel geld te geven of enkel initiatieven te organiseren waarvan het geld naar hen gaat.

 

 

En ook in Sint-Truiden is er armoede. Wij zijn immers geen eiland in België of Vlaanderen.
Zonder volledig te zijn enkele gegevens uit 2008, de meest recente, officiële cijfers uit de welzijnsmonitor Limburg-editie 2008, die dit duidelijk aantonen.

 

 

Sint-Truiden telt onder andere:
- 232 leefloners, 513 personen met een handicap gerechtigd op een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en 48 ouderen met een inkomensgarantie voor ouderen (IGO);
- 27 sociaal tewerkgestelden (aantal tewerkstellingen artikel 60§7 op 1 januari 2008) - 5e plaats Limburg;
- 4.378 mensen met een recht op een verhoogde tussenkomst in het kader van het ziekenfonds - 2e plaats Limburg;
- 222 personen, die ambtshalve geschrapt zijn (periode 1 januari tot en met 31 december 2007) - 2e plaats Limburg.
De aanwezigheid van de 2 psychiatrische ziekenhuizen heeft hier een invloed op;
- 637 asielzoekers - 1e plaats Limburg. Het asielcentrum is hier uiteraard niet vreemd aan en asielzoekers trekken nu éénmaal asielzoekers aan;
- 863 niet-Belgen van zogeheten lage inkomenslanden - 1e plaats Limburg;
- 46 geboorten in kansarme gezinnen (inclusief asielcentrum) - 6e plaats Limburg;
- 167 jongeren in de bijzondere jeugdbijstand - 2e plaats Limburg;
- 167 jongeren (18-24 jaar) werkzoekend en zonder diploma hoger secundair onderwijs - 2e plaats Limburg;
- 45 jongeren (18-24jaar), die langer dan 1 jaar werkloos zijn - 13e plaats Limburg;
- 43 jongeren (18-24jaar) met een leefloon - 5e plaats Limburg;
- 1.298 eenoudergezinnen met minderjarige kinderen - 2e plaats Limburg;
- 4.899 alleenstaanden - 3e plaats Limburg.

 

 

Met de nodige herverdeling en solidariteit zou dit probleem echt aangepakt kunnen worden.
We zijn rijk genoeg, alleen is de rijkdom slecht verdeeld.

 

 

Dat de armoedeproblematiek mee ‘zwart’ kleurt in Sint-Truiden heeft uiteraard te maken met onze OPEN wereld in het algemeen en de aanwezigheid van een asielcentrum en heel wat asielzoekers in het bijzonder.

 

 

 

 

 

Voor mij behoort de Sint-Vincentiusvereniging tot de globale keten van de aanpak van het kansarmoedeprobleem. Vandaar dat ik zo blij ben met deze nieuwe huisvesting, die perspectieven biedt voor occasionele en/of permanente samenwerking met andere organisaties, die met dezelfde doelgroep bezig zijn, zoals het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW), de integratiedienst, de buurtrestaurants,‘Rap op Stap’ of ‘Onder Ons’ van het Regionaal Instituut voor Maatschappelijk Opbouwwerk (RIMO).
Zie onder andere de teksten ‘Ludwig Vandenhove op paasfeest ‘Onder Ons’!’ van 15 april 2009 en ‘Rap op Stap’ nu ook in Sint-Truiden! van 14 juli 2010 op deze website.

 

 

Armoede is een probleem dat horizontaal over alle beleidsdomeinen heen moet aangepakt worden.
In de stad Sint-Truiden proberen we dat te doen via een globaal armoedeplan als onderdeel van ons sociaal beleidsplan.
Het meest recente initiatief in dat verband is de opening van 3 buurtrestaurants in Gelinden, Sint-Truiden en Velm samen met de vzw ’t Heft.
Of: hoe de aanpak van de armoede gecombineerd wordt met alternatieve tewerkstelling en sociale economieprojecten.
Andere projecten van de stad zijn een sociaal fiscaal beleid waarbij zogeheten Weduwen, Invaliden,  Gepensioneerden en Wezen (WIGW’s) en de families en personen met een laag gezinsinkomen, die onder meer recht hebben op een hogere terugbetaling van hun ziektekosten (OMNIO-statuut) hebben belastingsvermindering en/of vermindering van retributies, krijgen de toenmalige millenniumcheque in 2000, de crisischeque,die gedurende enkele jaren is toegekend,  de huisvesting en samenwerking met ‘Onder Ons’ en ‘Rap op Stap’ en één van de eerste en belangrijkste partners in het sociaal verhuurkantoor ‘Land van Loon’.

 

 

Ik blijf dromen van een kunstveiling rond armoede. Met andere woorden, kunstenaars, die werken maken rond het gegeven armoede en die verkopen ten voordele van Sint-Vincentius.
Zie de tekst ‘Kunstveiling rond armoede!’ van 10 november 2009 op deze website.
Ik weet dat daar al een zekere aanzet toe gegeven is door kunstenaars, die een deel van de opbrengst van de verkoop van werken afstaan en/of die een werk per opbod laten verkopen en het geld afstaan.
Ik denk aan mevrouw Carine Cox van de galerij ‘Canopus’, de heer Albert Geerts en enkele weken geleden diverse kunstenaars tijdens de oogstfeesten in Metsteren. Trouwens, ik nodig u allen uit op de vernissage van de tentoonstelling van de heer Pierre Knaepen in galerij ‘Canopus’ vanavond om 20 uur. Ook hij staat een werk af dat per opbod verkocht zal worden en waarvan de opbrengst voor Sint-Vincentius is.

 

 

Nog één ding wil ik zeggen ter afronding: vaak hoor ik spreken over misbruiken en/of profiteurs als alibi of uitvlucht om niets te doen of te geven aan personen en/of gezinnen, die het moeilijk hebben.
Voor mij zijn dit drogredenen van individuen en/of de overheid om voor deze doelgroep niets te doen. Immers, misbruiken en profiteurs zijn van alle tijden, bestaan overal ter wereld en zijn eigen aan alle lagen van de bevolking, arm of rijk!

 

 

Tot slot wil ik alle vrijwilligers bedanken, die zich door de jaren heen, maar ook vandaag nog inzetten voor de Sint-Vincentiusvereniging. Ook wil ik erevoorzitter Jean-Pierre Palms en ex-voorzitter Marcel Sneyers bedanken voor de steeds goede samenwerking.
In het bijzonder gaan mijn dank en mijn felicitaties naar diegenen, die hier de laatste weken enorm hard gewerkt hebben om dit gebouw in deze functionele staat te krijgen.

 

 

En laat ik u als ‘burgervader’ nog dit zeggen: u hebt een dynamische en goede, nieuwe voorzitter in de persoon van de heer Philip Pirard.
Ik kan erover meespreken in zijn functie van hoofdcommissaris-korpschef van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken.

 

 

En ik heb nog een verrassing: de schepen van erfgoed van de stad Sint-Truiden,
Els Sneijers en ikzelf hebben, samen met de auteur Fred Bonaers beslist, om de opbrengst van de verkoop van het boek ‘‘40-'45 Sint-Truidense getuigen vol. 2’ af te staan als geschenk voor de opening van dit nieuwe gebouw van Sint-Vincentius. Hiermee overhandig ik dan ook graag de symbolische cheque ter waarde van 3.570 EUR.

 

 

Proficiat, veel succes en ik wil dit nieuwe gebouw hiermee officieel voor geopend verklaren.”

 

 

 

Zie onder andere de teksten ‘Een globaal armoedeplan voor Sint-Truiden!’ van 16 november 2008 en ‘11e editie ‘Werelddag van verzet tegen extreme armoede’ in Sint-Truiden’ van 22 oktober 2009 op deze website.

Hierover is onder andere op 15 september 2010 een artikel verschenen in de Passe-Partout (editie Sint-Truiden).