Sp.a Sint-Truiden blijft zich verzetten tegen uitbreidingsplannen firma Vanlangenaker Fruit

Sp.a Sint-Truiden blijft zich consequent opstellen tegen de uitbreidingsplannen van de firma Vanlangenaker Fruit in de deelgemeente Gorsem.

Na de afkeuring van zowel het bouwdossier, als de milieuvergunning in het college van burgemeester en schepenen, heeft de stad Sint-Truiden, op initiatief van de sp.a, een procedure opgestart bij de Hoge Raad van Vergunningsbetwistingen om de vernietiging te vragen van deze beslissing. Diezelfde procedure werd inmiddels ook gevolgd door Ruimte en Erfgoed Afdeling Limburg.
De bewoners hebben de schorsing bij diezelfde raad gevraagd.

 

Sp.a Sint-Truiden heeft hierover een brief bedeeld aan alle inwoners, die verkeersoverlast dreigen te krijgen als de uitbreiding doorgaat.

 

 

 

 

Hieronder vindt u de integrale de bewonersbrief, die bedeeld wordt in Gorsem, Nieuw Sint-Truiden, Runkelen, Metsteren en Wilderen.

 

 

Geachte mevrouw
Geachte heer
Beste inwoners

 

 

De activiteiten van de firma Vanlangenaker Fruit zijn momenteel verspreid over drie locaties. Twee locaties bevinden zich in Sint-Truiden, namelijk op Schurhovenveld en op bovenvermeld adres, de derde locatie bevindt zich in Fernalmont.
De intentie van de aanvrager is om alle activiteiten te concentreren op één locatie in Gorsem-Dorp.
Hiervoor werd een bouwaanvraag ingediend waarbij een bijkomende loods van 5.640 m² en een aanzienlijke opslagruimte van paloxen wordt voorzien.
Het bedrijf is voor het vrachtvervoer alleen bereikbaar via de doodlopende Planterijstraat met een breedte van 4,08 meter.

 

 

Bouwvergunning
Het college van burgemeester en schepenen heeft, op aansturen van de sp.a-schepenen en de burgemeester, op vrijdag 6 augustus 2010, de bouwvergunning geweigerd.
De bezwaren van de omwonenden, aangevuld met een petitie van 250 handtekeningen van de inwoners van Gorsem, werden door het college van burgemeester en schepenen bijgetreden.

De voornaamste aandachtspunten hierbij waren het mobiliteitsaspect, de schaalvergroting en de hinder van de inplanting van de loods relatief dicht bij de perceelsgrenzen.
Tegen deze weigeringbeslissing werd door de aanvrager beroep ingesteld bij de bestendige deputatie van de provincie Limburg.
Op 10 november 2010 heeft de bestendige deputatie een voorwaardelijke vergunning afgeleverd: bijkomend zou geen verkeer van zwaar vervoer nog plaatsvinden tussen 22.00 uur en 06.00 uur.
Voor de sp.a is dit onaanvaardbaar.

 

Los van nog andere strijdigheden stellen wij ons de volgende vragen:
Wat is ‘bijkomend’?
Hoe en wie gaat dit controleren?

Mag de overlast en de onveiligheid dan wel tussen 06.00 uur en 22.00 uur?

 

 

Op initiatief van de sp.a (CD&V en Open VLD hebben zich onthouden) heeft de stad een procedure opgestart bij de Hoge Raad van Vergunningsbetwistingen om de vernietiging te vragen van deze beslissing. Diezelfde procedure werd inmiddels ook gevolgd door Ruimte en Erfgoed Afdeling Limburg.
De bewoners hebben de schorsing bij diezelfde raad gevraagd.

 

 

Milieuvergunning
Op donderdag 23 december 2010 heeft het college van burgemeester en schepenen de milieuvergunning geweigerd (Open VLD heeft zich onthouden) en dit vooral omwille van de hinder door de toename van het vrachtverkeer door deze aanzienlijke uitbreiding.
De woonkwaliteit en de veiligheid van de bewoners in de omliggende buurten en dorpen in het algemeen en die van de Planterijstraat in het bijzonder, zal ernstig in het gedrang komen.
Immers, welke richting er ook genomen wordt na het verlaten van de Planterijstraat, de zware vrachtwagens met oplegger passeren:
- ofwel de woonwijk Nieuw Sint-Truiden via de Gorsemweg of de Grevensmolenweg;
- ofwel de dorpskern van Wilderen via de Galgestraat of de Duraslaan;
- ofwel de dorpskern van Runkelen via Runkelen-Dorp;

- ofwel via Metsterenweg of Nonnemielenseweg naar de Diestersteenweg.

 

 

Wij zijn als sp.a van oordeel dat een bedrijf van dergelijke omvang (na uitbreiding) niet meer thuishoort op deze locatie.
Een inplanting op een bedrijvenzone voor een dergelijk bedrijf is de enige mogelijkheid.
Als sp.a zijn we graag bereid om samen met de bedrijfsvoerder(s) in die zin naar een oplossing te zoeken.

 

 

Wij houden u over het verdere verloop van dit dossier zeker op de hoogte.

 

 

Inmiddels wensen wij u het allerbeste voor 2011.

 

 

Met vriendelijke groeten

 

 

Filip Moers
schepen van milieu          

 

 

Willy Ruyloft
namens de bewoners      

 

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester