Spelen met mensen!

“Schandalig wat er gebeurd is met de ontslagen personeelsleden van de voormalige elektriciteitscentrale van Langerlo” zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove.
“Dit is echt spelen met mensen.”

“Vorig jaar was er geen enkele groep die interesse had om de centrale over te nemen: te weinig winstmogelijkheden. (1)
Gevolg: sluiting, 130 werknemers ontslagen.
Nu er een energietekort dreigt, is Engie Electrabel ineens opnieuw geïnteresseerd.

Het Vlaams parlement heeft op woensdag 17 oktober 2018 een beslissing genomen om qua omgevingsvergunning alles sneller te laten gaan, met andere woorden een uitzondering op de normale procedure (Groen en sp.a hebben tegengestemd). (2)
Ik krijg nu mails van Engie Electrabel om alles, ondanks die decreetwijziging, administratief nog te versnellen. En ondertussen spreekt niemand over de personeelsleden, die na maanden onzekerheid zijn moeten afvloeien.
Waarom kon de overheid zelf geen initiatief nemen rond de centrale van Langerlo, waar ik twee jaar geleden al voor gepleit heb?
Neen, de N-VA-CD&V-Open Vld-meerderheid in de Vlaamse regering geeft blijkbaar liever geld aan de private energiemaatschappijen.

Dit is echt een voorbeeld van een uitwas van ons kapitalistisch systeem met medeverantwoordelijkheid - opzettelijke nalatigheid? - van de meerderheidspartijen in de federale en Vlaamse regering.
Een parlementair onderzoek naar de echte redenen van de eventuele energieschaarste deze winter, is hier op zijn plaats.”

 

(1) ”In november kunnen we Langerlo opstarten”. Het Belang van Limburg, 19-10-2018, p. 4.
(2) Voorstel van decreet houdende afwijkingen op de gewestelijke vergunningsplicht in geval van civiele noodsituatie. www.vlaamsparlement.be, 17-10-2018.

Zie ook Centrale Langerlo opnieuw openen voor de winter? van 28-09-2018 en Energie en tewerkstelling! van 20-07-2016 op deze website.

Foto: wikipedia.org