Stad Sint-Truiden reikt dit jaar meer dan 800 verkeersbrevetten uit!

“Verkeersopvoeding moet op zo jong mogelijke leeftijd aanvangen.
Kinderen leren om actief deel te nemen aan het verkeer, is investeren in de duurzame mobiliteit van morgen.”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Leerlingen van het lager en kleuteronderwijs kunnen in de stad Sint-Truiden sedert vier jaar een brevet halen van startstapper, vaardige stapper, superstapper, startfietser, vaardige fietser of superfietser.
Hiervoor moeten de kinderen aantonen dat ze de vereiste vaardigheden onder de knie hebben. Leerkrachten begeleiden de klassen doorheen het schooljaar, bereiden hen voor op de verschillende proeven en maken zodoende van hun verkeerslessen praktijklessen.

 

Een kind wordt met een brevet niet alleen beloond voor haar/zijn inzet, kennis en vaardigheid, het stelt de ouders ook gerust. Als ze weten dat hun kind zich verder heeft ontwikkeld als verkeersdeelnemer, zullen ze immers sneller geneigd zijn om het naar school te laten stappen of fietsen.
Dit komt op zijn beurt de veiligheid ter hoogte van schoolpoorten ten goede en zowel ouder als kind zullen zich gezonder leren verplaatsen.

 

 

Maar liefst 800 kinderen bewezen dit jaar vaardigheden onder de knie te hebben zoals oversteken op een zebrapad bij verkeerslichten, omkijken over de linkerschouder, slalommen met de fiets tussen hindernissen, fietsen over een smalle strook, …

 

 

De uitreiking van de brevetten gebeurde dit jaar in de vrije basisschool Heilig Hart - Sint-Trudo en burgemeester Ludwig Vandenhove was er ook weer persoonlijk bij.

 

 

 

 

 

“Dit is ook zo uniek aan dit project.”, zegt Ludwig Vandenhove.
“De uitreiking gebeurt elk jaar in een andere school, afwisselend per net, de andere scholen gaan daar dan netoverschrijdend naartoe. Dit lijkt misschien logisch, maar in heel wat andere steden en gemeenten is dit (nog altijd) niet zo.”

 

 

“Uiteraard betekent dit niet dat onze jongeren nu allemaal perfecte stappers en fietsers zullen zijn. Het is de bedoeling dat we, net zoals met zwembrevetten, dit jaarlijks opnieuw blijven organiseren samen met de scholen, zodat de kinderen ook elk jaar meer vaardigheden kunnen opdoen om zich veiliger te kunnen verplaatsen in het verkeer.”, aldus Ludwig Vandenhove.

 

 

In totaliteit bereikte deze actie de afgelopen vier jaar al meer dan 3000 leerlingen die een brevet behaalden in 13 Sint-Truidense scholen.