Tentoonstelling ‘Impressies van Auschwitz’

Burgemeester Ludwig Vandenhove opende op vrijdagavond 20 mei 2011 de tentoonstelling ‘Impressies van Auschwitz’ in het Koninklijk Atheneum (KA) in Sint-Truiden.

In de lente van 2009 gingen de toenmalige zesdejaars Humane Wetenschappen van het KA naar Auschwitz onder het motto ‘Een reis naar het verleden om te leren voor morgen!’.
Deze reis kaderde binnen het jaarproject dat in het schooljaar 2007-2008 op hun initiatief werd opgestart.

 

 

 

De huidige leerlingen van de derde graad Humane Wetenschappen hebben dit jaar eveneens de kampen van Auschwitz-Birkenau bezocht.
Samen met enkele vakleerkrachten werkten ze een jaarproject uit dat aansluit bij het gegeven ‘herinneringseducatie’, waaraan in het KA systematisch aandacht wordt geschonken.
Meter en
peter van het project voor dit schooljaar zijn mevrouw Regina Sluszny, een joods ondergedoken kind, en de heer Paul De Keulenaer, getuige van getuigen.

 

 

Eén van de deelnemers, de heer Nicholas Ceyssens, won dit jaar ook de essaywedstrijd van de stad Sint-Truiden met als thema ‘Moeten we Auschwitz nog blijven herdenken?’.
Met deze prijs zal de klas van leerling Nicholas Ceyssens, de huidige vijfdejaars Humane Wetenschappen, een bezoek brengen aan het concentratiekamp van Buchenwald.

 

 

 

 

“Het is goed dat scholen dit soort initiatieven nemen.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.
“Het thema van de onverdraagzaamheid en het racisme zijn actueler dan ooit.
Kijk maar naar enkele feiten, die vorige week zijn gebeurd: de al dan niet gemeende Hiltergroet van zanger Paul Severs, de uitspraken van de Deense filmregisseur Lars von Trier en de hele discussie, die opnieuw oplaait rond de kwestie van al dan niet amnestie te verlenen in België.
Ik geef toe dat ik bang ben als ik de evolutie van de maatschappij in het algemeen en zeker in Vlaanderen in het bijzonder bekijk. Geen enkel initiatief in deze richting is dan ook teveel.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

 

De meter en
peter van het project mevrouw Regina Sluszny en de heer Paul De keulenaer, alsmede de weduwe van Jacques Rozenberg, waren bij de officiële opening ‘Impressies van Auschwitz’ aanwezig.

De leerlingen hadden er, samen met de betrokken leerkrachten, een schitterende expositie van gemaakt, die druk bezocht werd tijdens de opencampusdag op zondag 22 mei 2011.
“Spijtig dat zulke aangrijpende tentoonstelling slechts enkele dagen kan blijven staan.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

 

Zie onder andere ook de teksten ‘Ludwig Vandenhove ontmoet Regina Sluszny’ van 24 februari 2011 en ‘Retrospective Jacques Rozenberg’ van 10 maart 2011 op deze website.