Tentoonstelling Anne Frank in Heers

Op vrijdag 11 maart 2016 werd in Heers (jeugdhuis Hall 20, Paardskerkhofstraat 20) de tentoonstelling rond Anne Frank officieel geopend door gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Ludwig Vandenhove:"70 jaar na datum blijft het verhaal van Anne Frank actueler dan ooit.
Er is enerzijds de niet ophoudende vluchtelingenstroom en anderzijds het toenemende rascisme en de stijgende discriminatie. Er is uiteraard ook een verband tussen beide elementen.

Deze tentoonstelling vertelt het levensverhaal van Anne Frank en laat u kennismaken met de geschiedenis van de Holocaust.
De meesten onder ons kennen Anne Frank van haar wereldberoemde dagboek.
Deze expo schetst een beeld van de periode waarin Anne leefde en van de historische ontwikkelingen tussen 1929 en 1945.
Het levensverhaal van Anne loopt als een rode draad doorheen de expositie en wordt aangevuld met getuigenissen van overlevenden van de Holocaust.

De tentoonstelling is verdeeld over 5 periodes, waarin telkens een thema is uitgewerkt dat nog steeds brandend actueel en relevant is.
Discriminatie en racisme zijn spijtig genoeg met het einde van de Tweede Wereldoorlog niet verdwenen.
Mede door het verhaal van Anne Frank realiseren we ons de universele en tijdloze waarde van begrippen als tolerantie en wederzijds respect en de betekenis van mensenrechten. 

Wij dienen ons allen ervan bewust te zijn dat een maatschappij waarin verschillen tussen mensen worden gerespecteerd niet vanzelf ontstaat.  Op het einde van de expo vertellen dan ook verschillende mensen over hoe zij, in hun dagelijkse leven, een bijdrage trachten leveren aan zulk een maatschappij.
Dat is een manier van denken, handelen, leven.  

Wij hopen dat Anne Frank u even zal doen stilstaan en nadenken, dat u iets opsteekt en dat u er misschien zelf mee aan de slag gaat.

De vzw Curieus heeft deze tentoonstelling voor 6 weken ontleend bij de Anne Frank-stichting in Amsterdam.
Na Hasselt, Lommel en Bree staat de tentoonstelling op zaterdag 12 maart 2016 (morgen) en zondag 13 maart 2016 (overmorgen) hier in Heers.
Nadien gaat ze nog naar Overpelt en Maasmechelen. Heers is dus de enige plaats in Zuid-Limburg waar het initiatief doorgegaan is.
Dat verdient een pluim voor de lokale Curieus-afdeling.
Ik hoop dat er dit weekend veel volk zal komen, niet in het minst kinderen en jongeren. Want voor hen is de boodschap nog belangrijker.

Ook zonder de vluchtelingenproblematiek is deze tentoonstelling actueler dan ooit.
Met hoeveel klachten van discriminatie, rascisme, onverdraagzaamheid, pesten, etc. worden we in ons dagelijks samenleven niet geconfronteerd? En de situatie verbetert er niet op, integendeel.
Sommige organisaties en zelfs politieke partijen, die eerder populistisch dan probleemoplossend te werk gaan, werken dat in heel Europa mee in de hand.

Alles gaat voorbij, maar alles komt terug.
Eind jaren ’80-begin jaren ’90 heeft de vzw Centrale voor Socialistische Cultuurbeleid (CSC) –Vormingswerk, de voorloper van de vzw Curieus, al een hele campagne opgezet rond de betekenis van Anne Frank. Ook toen was ik al actief binnen de Socialistische Beweging.

Ik verklaar officieel deze tentoonstelling voor geopend.”

 

Zie ook http://www.annefrank.org/nl/ en http://www.curieus.be/limburg/home.

Zie onder andere Meer herinneringseducatie in het onderwijs! van 12-11-2012 op deze website.