Upcyclingfestival in Hasselt

Vorig weekend (van vrijdag 19 tot en met zondag 21 september 2014)  vond voor de 2de opeenvolgende keer het internationale Upcyclingfestival plaats in Hasselt.

Gedurende 3 dagen zijn upcyclers in een lerend netwerk samengekomen om ervaringen en gegevens uit te wisselen.”, zegt gedeputeerde van leefmilieu Ludwig Vandenhove.
“Dankzij de samenwerking met ECO-WAS, een door het Europese Unie (EU) ‘Europe for Citizens’ gesteunde consortium, waren er deelnemers uit heel wat Europese landen.
De bedoeling van ECO-WAS is afvalstromen terug te dringen.

Er waren diverse internationale sprekers. Ook François Jacobs van Limburg.net (over het project e-portemonnee) en de vzw Creazi, de grondlegger van Upcycling in Hasselt, kwamen aan het woord.
In Europa kunnen we nog veel van elkaar leren over hoe afval te voorkomen en er andere dingen mee te doen.
Lezen, studeren, websites bekijken, etc. is goed, maar zulke concrete uitwisselingsprojecten tussen personen blijven hun nut hebben. Bovendien kunnen zo diverse culturen en nationaliteiten met elkaar kennis maken, hetgeen één van de uitgangspunten blijft van de EU.”

Op donderdagavond 18 september 2014 was er in de ambtswoning van gouverneur Herman Reynders, Lombardstraat 25 in Hasselt een netwerkmoment met alle internationale partners.
Limburg.net lichtte er het project e-portemonnee toe.
Gedeputeerde Ludwig Vandenhove was één van de aanwezigen.

Hieronder vindt u de perstekst.

Hasselt, koploper in Upcycling

Afgeschreven materialen een nieuw leven geven, in Hasselt is het de gewoonste zaak van de wereld. Daarom zal het ook niemand verbazen dat het ‘Upcycling-festival’ voor het tweede jaar op rij in Hasselt plaatsvindt. Het festival gaat door van 19 tot 21 september en doet dat – met de steun van Europa – helemaal internationaal.

Schepen voor Duurzaamheid en Leefmilieu Joost VENKEN: “Sorteren en recycleren: de Hasselaren zijn daarin een voorbeeld voor heel Vlaanderen. Upcyclen is een derde weg. Niet soft of stoffig, maar flashy en designvol. Tijdens dit driedaagse festival zullen alle aspecten van upcyclen aan bod komen; zowel academisch als praktisch. Dit festival is niet alleen iets voor de kenners, maar ook voor de proevers. Alle geïnteresseerde Hasselaren kunnen naar eigen inzichten en voorkeuren hiermee kennismaken.”

ECO WAS IN EUROPA
De initiatieven waarmee in de stad aan ‘upcycling’ gedaan wordt, groeien voortdurend in aantal. Organisaties als Okazi en Creazi geven afgeschreven spullen een meerwaarde door ze op grotere schaal te hergebruiken. Maar ook Hasselaren slaan zelf die weg in. En dat mag de hele wereld weten. Drie dagen lang tonen de Hasselaren, die binnen ‘ECO WAS’ een Europees consortium vormen, aan de rest van de wereld wat ze in hun mars hebben. Samen denken ze na over manieren om de afvalstromen terug te dringen.
‘ECO WAS’ is een netwerk van zes steden uit Italië, Spanje, Polen (2), Zweden en België dat de steun van de Europese Gemeenschap geniet. De steden praten niet alleen over deze problematiek, maar maken er ook werk van. Upcycling is voor hen geen ver-van-mijn-bedshow, maar een alledaags gegeven. Stad Hasselt neemt hierbij het voortouw. Hier leven de voortrekkers, de pioniers die de rest van de wereld willen duidelijk maken dat ‘upcycling’ ingeburgerd raakt en de toekomst is.

VAN FLAGBAG TOT SOCIAAL RESTAURANT
Ofwel worden de ‘afgeschreven’ materialen voor hun oorspronkelijke doel hergebruikt, ofwel gaan ze op in iets compleet nieuws. Die nieuwe trend is bijna in alle Hasseltse huiskamers thuis. Zo hebben heel veel Hasselaren een portemonnee of tasje, gemaakt van een oude stadsvlag, een zgn. ‘Flagbag’-item. Daarnaast is er het immense Creazi, vol handige dingen waar knutselaars, handige jongens en ontwerpers hun creatieve brein op los  kunnen laten. Kant-en-klaar zijn de spullen in Kringwinkel Okazi. Die heeft ook op de recyclageparken inzamelpunten. En de Hasselaren maken er gretig gebruik van: elke dag stouwen ze de containers met spullen voor hergebruik vol. Voorts is er de vzw Basis die oude, afgeschreven fietsen opnieuw rijklaar maakt, is er het Repaircafé waar, zelfs met hulp van 3D-printing, defecte huishoudtoestellen een tweede of zelfs derde adem vinden en zijn er de sociale restaurants waar voedseloverschotten van heel wat winkels tot heerlijke, betaalbare maaltijden worden verwerkt. “Je merkt”, zegt Joost Venken, “dat ‘upcycling’ in Hasselt een doe-woord is. De lokale, vaak sociale economie, plukt er bovendien jobs uit waarin ook laaggeschoolden een baan vinden.”

HIP EN NUTTIG
Opwaarderen, herwaarderen, een meerwaarde geven: dat zijn de kernwoorden. Maar waarom doen we dit? Omdat het hip is en nuttig. Het verhaal is helemaal geen afgestoft, muf iets maar wel een flashy, catchy story,  ‘a way of life’. Zelfs in shows grijpt men graag terug naar materialen van toen. Het is een trend die vandaag tot in onze huiskamers doordringt en ze een pak gezelliger maakt. Misschien speelt ook de financiële crisis hierin een rol, maar het besef dat ook grondstoffen en materialen schaarser worden dringt door. Mensen denken dan eerst aan hergebruik, al dan niet door er een eigen ‘pimp’-toets er aan te geven en pas als dat geen optie meer is, komt recyclage in beeld. “Hebben we dan geen restafval meer? Jawel maar dat is hier duidelijk de laatste keuze. De Hasselaren behoren tot de beste leerlingen van de sorteerdersklas. Up- en recycling winnen terrein”, besluit Venken.

PRAKTICA: OVERAL ‘RECYCLE-HOTSPOTS’
Tweede ‘Upcycling Festival ECO WAS’ - vrijdag 19 tot en met zondag 21 september 2014 met gespreksmomenten, debatten, workshops, bezoeken en publieksmomenten.

Op de sprekerslijst van het symposium op vrijdag 19 september onder andere

- Benjamin Rose, Director of Operations, NYC Centre for Materials Reuse die vertelt over zijn grensverleggende ervaringen in de States

- Carina Bischof, eigenaar van de Upcycling Fashion Store Berlin legt het accent op zowel praktische als economische patronen in het upcyclen van stof

- ECO-WAS-partner Mölndal heeft het over het faciliteren van lokale initiatieven

- 15 designers over hoe zij de (internationale) markt willen tegemoet treden met hun creaties

- Evy Puelinckx, ‘Minister of Upcycling’

- François Jacobs van Limburg.net over de e-portemonnee

Voertaal van dit symposiumluik is het Engels, voorkennis van upcycling of recycleren is niet nodig. Registreren kan tot vrijdag 12 september 2014 via www.upcyclingfestival.org

Zaterdag 20 en zondag 21 september zijn er tal van open activiteiten. Het ganse weekend lang pakt Creazi (Research Campus 11) uit met een creatieve tentoonstelling. Die wordt op zaterdag aangevuld met workshops. Ook andere upcycle-hotspots zetten op zaterdag hun deuren en poorten open: van het flagbagatelier over Creazi en de ambertuin tot en met winkels in en rond de Dorpsstraat.

Op zondag 21 september is iedereen uitgenodigd voor de eerste ‘Upcycling fair’ op het Molenpoortplein en aan het Modemuseum. Er zijn verrassende shops, OKAZI bouwt een pop-up-kringwinkel, Flagbag toont het Hasseltse handelsmerk in upcycling en er zijn expo’s van Syntra en het Modemuseum over de recyclage en het pimpen van textiel.

 

Zie ook www.upcyclingfestival.org en www.e-portemonnee.be.

Zie onder andere Provincie Limburg ondersteunt Repair Cafés van 08-04-2014 en Kringloopwinkels en…? van 21-10-2013 op deze website.