Vakbond op bezoek bij Energyville

Op woensdag 30 november 2016 bracht een delegatie van Algemene Centrale voor Openbare Diensten (ACOD)-Gas en Elektriciteit (Cokerie) (Gazelco) een bezoek aan Energyville (Thor Science Park Waterschei/Genk, Poort Genk 8310).
Het bezoek was georganiseerd via gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove, die zelf aanwezig was.

De delegatie kreeg toelichting bij de algemene werking en taken van Energyville en van de site Thorpark.
Nadien was er ruimte voor een gedachtenwisseling en discussie en als afsluiting was er een rondleiding. 

“Ik ben al jaren vakbondslid”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Ik geloof nog steeds in de werking van de vakbonden en in de rol, die ze in de huidige maatschappij (kunnen) spelen. Maar ze zullen zich dan aan een aantal maatschappelijke evoluties moeten aanpassen en erover meedenken.
De ontwikkelingen ondergaan is geen optie.

Dat geldt ook voor de personeelsleden van de biomassacentrale in Langerlo, die als alles nu verder goed verloopt, de eerste tien jaar werkzekerheid hebben. Maar wat daarna?
Het is in die context dat ik dit contact georganiseerd heb.

We kunnen de huidige situatie van Langerlo zien als een probleem, maar eveneens als een opportuniteit.

 

Wat zijn de gegevenheden?
Lokale energievoorziening is de toekomst als we heel wat specialisten en politici bezig horen.
Energyville is de kennisinstelling bij uitstek in Vlaanderen als het over alternatieve energievoorziening gaat.
De centrale in Langerlo bezit gekwalificeerd personeel.
Energyville en Langerlo liggen allebei in Genk.
Is het nu niet mogelijk om deze puzzel in elkaar te laten passen, waarbij er meer toekomstgericht gedacht wordt? Of om hier alleszins actief over na te denken. Met andere woorden, geen of minder lang productie via de biomassacentrale en het overheidsgeld dat er nu zal aan besteed worden (2 miljard euro via groene stroomcertificaten) parallel te gebruiken voor toekomstgerichte energieproductie met behoud van de tewerkstelling gedurende eveneens minimum 10 jaar.
Als praktisch politicus is dit voor mij een oefening, die we zouden moeten (durven) maken.

We hebben er  lang over van gedachten gewisseld, maar dan blijkt dat zo een oplossing niet voor de hand liggend is.
Blijkbaar is er een andere inschatting van hoeveel strategische energiereserves nodig zijn en de mogelijkheid om afzet te voorzien via eventueel aan te leggen warmtenetten.
De aanwezige verantwoordelijken van Energyville vinden de nu voorziene investering voor Langerlo vanuit technisch energiestandpunt niet echt verdedigbaar.

Ik begrijp deze actuele stand van zaken, maar de vraag is dan of aan dergelijk een concreet scenario ooit gedacht is of gedacht wordt, want alle betrokken partijen moeten dan ‘hun comfortzone’ verlaten.
Ik begrijp dat, maar alle instanties, politieke, wetenschappelijke, private, zouden moeten begrijpen dat praten over klimaatneutraliteit en duurzame energievoorziening gekoppeld aan tewerkstelling geen theoretisch denkkader mag blijven.
Van politici worden terecht concrete oplossingen verwacht, maar de andere partners zouden daar evenzo moeten bij nadenken. Bovendien mag het tewerkstellingsaspect hierbij niet uit het oog verloren worden.
Heeft Energyville niet precies heel wat Europese en Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK)-middelen ontvangen om de gevolgen van de sluiting van Ford Genk mee te helpen opvangen? Dus moeten zij mee aandacht hebben voor het tewerkstellingsaspect van niet hoger opgeleiden.
Dit alles geldt des te meer in een periode, waar wij als ‘politiekers’ steeds maar voor alles de Zwarte Piet toegeschoven krijgen.

Ook al is er dan niet onmiddellijk iets opgelost, het was een zinvol bezoek.
Ik hoop alleszins dat de barrières tussen onderzoek, de vakbond en de politiek een beetje kleiner geworden zijn.

Ik heb afgesproken dat we een contact gaan organiseren tussen Energyville en een aantal andere Limburgse organisaties, zoals vzw Steunpunt Opbouwwerk (Stebo) en de vzw Duurzaam Bouwen Limburg (DuBoLimburg), die eveneens bezig zijn met de problematiek van zuinig omgaan met energie.”

Zie www.energyville.be.
Zie www.thorpark.be.

 

Zie ook Energie en tewerkstelling! van 20-07-2016 en Electriciteitscentrale Langerlo: waarom neemt de Vlaamse overheid zelf geen verantwoordelijkheid op? van 04-04-2016 op deze website.