Wat is Pieter De Crem als minister van Defensie van plan?

Dat vraagt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/> zich af in een interview met Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen op 3 april 2008.

Hieronder vindt u de integrale versie van het artikel.

Wat is De Crem van plan? 

Hasselt - "Pieter De Crem zegt als minister van Defensie van alles. Hij wil ook van alles doen. Maar daar is geen geld voor en hij heeft ook niet genoeg mensen. Het wordt tijd dat hij keuzes maakt, echt zegt wat hij wil doen en daarna doet wat hij zegt", vindt
Ludwig Vandenhove/> in een gesprek met de redactie.

Ludwig Vandenhove/> (sp.a) weet waarover hij spreekt. Hij is burgemeester van Sint-Truiden, een stad met een heel belangrijke militaire aanwezigheid op Saffraanberg. En hij is voorzitter van de Commissie Defensie in de Kamer. Vandenhove ziet een hele reeks pijnpunten. We lijsten ze op.

1 Budget
"Als oppositieleider heeft Pieter De Crem altijd gezegd dat we voor goed te doen 2 procent van ons bruto nationaal product aan defensie zouden moeten besteden. Nu is hij zelf minister van Defensie en riskeren we onder de 1 procent te zakken. We hebben ook nog altijd geen juist zicht op de begroting defensie voor dit jaar. Zo weten we dat hij dit najaar F-16's en extra volk naar Afghanistan stuurt. Maar waar gaat hij dat geld halen in de wetenschap dat hij bij de opstelling van de begroting 200 miljoen euro heeft moeten inleveren?"

2 Personeel
"In het regeerakkoord staat dat men inzake defensie de personeelsstructuur- en kosten gaat aanpakken. Dit klinkt bedreigend. Betekent het dat men kazernes gaat sluiten? Het statuut veranderen? Het leger afslanken? Hier moet zo snel mogelijk duidelijkheid over komen."

3 Gemengde loopbaan
"Onder de vorige regering werd het principe van de gemengde loopbaan goedgekeurd. Het houdt in dat men na een carrière van pakweg 20 jaar bij het leger begeleid wordt naar een job in de privé of bij een andere overheidsdienst. Dat moet het leger jong en actief houden. Pieter De Crem heeft altijd kritiek gehad op het gemengd loopbaanconcept. Wat gaat hij er nu mee doen?"

4 Recrutering
"Het leger heeft problemen om voldoende jonge mensen te recruteren. Dat heeft voor een stuk te maken met de economische omstandigheden. Het gaat goed, men kan overal een job vinden. Maar er is een tweede verklaring. Als gevolg van de opbouw en de leeftijdsstructuur van het leger zijn het bijna altijd dezelfde mensen die naar het buitenland moeten. Jonge mensen schrikken daar voor terug, hun familie heeft dat niet graag. Hoe gaat Pieter De Crem deze vicieuze cirkel doorbreken?"

5 Buitenland
"Men wil meer deelnemen aan buitenlandse operaties. Maar het leger heeft daar in feite geen geld voor. Waarom niet samenwerken met buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking. Dan kan men de kosten spreiden. En een land zoals Afghanistan is waarschijnlijk meer geholpen met wederopbouwinitiatieven dan met nog meer militairen op hun grondgebied. De Crem moet hier initiatieven nemen."

ED