Zo valt er niet te werken!

“Ja, dit is woordbreuk.”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove naar aanleiding van de maatregel om nu weer toegezegde Vlaamse subsidies voor 2013 niet uit te betalen voor de Regionale Landschappen en de Bosgroepen.

“Waarom moet dit altijd via achterpoortjes en hebben de ministers Joke Schauvliege en Geert Bourgeois niet de moed om dit rechtstreeks te communiceren?”.

Voor alle duidelijkheid: dit heeft niets te maken met het al dan niet verder bestaan van de provincies, wel met dat van de Bosgroepen en de Regionale Landschappen.
Is er dan geen enkel respect voor de vele betrokken werknemers en de vele vrijwilligers?”.

Hieronder vindt u de perstekst die hierover verspreid is.

Woordbreuk door Vlaamse ministers Joke Schauvliege en Geert Bourgeois

Vlaams minister Joke Schauvliege komt haar eigen afspraken in verband met de financiering van de Bosgroepen en Regionale Landschappen totaal niet na.
Dit is onbehoorlijk bestuur en maakt een eerlijke onderhandeling over overdracht naar de provincies van de bevoegdheid over de  Bosgroepen onmogelijk! Hetzelfde geldt voor de Regionale Landschappen.”, zegt Limburgs gedeputeerde voor milieu en natuur Ludwig Vandenhove. 
Voor alle duidelijkheid: dit heeft te maken met de interne staatshervorming en met gemaakte overeenkomsten en niet met de besparing op het Provinciefonds, die gebeurd is naar aanleiding van de opstelling van de Vlaamse begroting.

In het kader van de geplande hervorming, de zogenaamde doorbraak 64 uit het Witboek interne staatshervorming, vond op 22 augustus  2013 een constructief overleg plaats tussen  de Vlaamse gedeputeerden bevoegd voor milieu en natuur, het kabinet van minister Joke Schauvliege en de directie en diverse vertegenwoordigers van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).
Er werden afspraken gemaakt over de financiering en de inhoudelijke werking van de Bosgroepen en Regionale landschappen na de overdracht naar de provincies op 1 januari 2014.

Eens te meer blijkt minister Joke Schauvliege gemaakte afspraken niet na te komen.”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
Dit maakt elke normale werking onmogelijk.”

Op basis van informatie van de koepel van de bosgroepen en via ANB blijkt namelijk, dat de beheersubsidies van de Bosgroepen voor het werkingsjaar 2013 door Vlaanderen niet uitbetaald zullen worden in 2014 zoals voorzien. 
In 2012 ging dit over een bedrag van 350.000 EUR voor de 19 bosgroepen.
Voor Limburg alleen gaat dit over meer dan 150.000 EUR!

De Vlaamse regering heeft hierover tot nu toe op geen enkele manier officieel gecommuniceerd met de provincies.
Erger nog: wat toegezegd werd op donderdag 22 augustus 2013, wordt nu via een andere sluikse weg opnieuw weggehaald.
Aangezien de overdracht van de Bosgroepen naar de provincies slechts gebeurt op 1 januari 2014, is het niet meer dan normaal dat de Vlaamse regering de subsidies, die beloofd zijn voor 2013, correct zou uitbetalen.

Iets gelijkaardigs is er aan de hand met de subsidies, die door het Agentschap Onroerend Erfgoed (bevoegdheid van Vlaams minister Geert Bourgeois) aan de Regionale Landschappen werden toegekend voor 2013.
De 3de schijf van de subsidies voor 2013 wordt niet door Vlaanderen uitbetaald!
De Vlaamse regering heeft blijkbaar eenzijdig beslist dat ‘de provincies de rechten en verplichtingen overnemen met betrekking tot de subsidies, die voor het begrotingsjaar 2013 toegekend werden’ (Ontwerp van programmadecreet 4 oktober, artikel 36, §2).
Voor de landschapswerking van de Regionale Landschappen gaat het in het totaal over 400.000 EUR. Voor Limburg gaat dit om een bedrag van ongeveer 80.000 EUR.
De Vlaamse regering beslist dus eenzijdig, zonder enig overleg en met terugwerkende kracht , dat de provincies de engagementen van Vlaanderen  ten aanzien van de Regionale Landschappen overnemen, ook al is de afgesproken en geschreven datum 1 januari 2014.
Dit is ongezien!

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove vraagt uitdrukkelijk dat Vlaanderen zijn financiële engagementen voor het werkingsjaar 2013 voor zowel de Bosgroepen als de Regionale landschappen volledig  nakomt. Dat is immers de afspraak die werd gemaakt tijdens de verschillende overlegronden. Bovendien stelt het Witboek interne staatshervorming dat die hervorming géén besparingsoperatie inhoudt.
Dit heeft niets te maken met het al dan niet verder bestaan van de provincies, wel met dat van de Bosgroepen en de Regionale Landschappen.
Waarom heeft de betrokken minister niet de moed om dit rechtstreeks en open te laten weten aan de vele werknemers en vrijwilligers van de Bosgroepen en de Regionale Landschappen in plaats van via een achterpoort?”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

Zie PAESEN, C. Ons bronsgroen erfgoed. Het Belang van Limburg, Ingestuurd via www.hbvl.be/hasselt, 29-11-2013, p.6. Ludwig Vandenhove verwijt Vlaamse ministers woordbreuk. Het Nieuwsblad, 10-10-2013, p.21. Vandenhove boos op Vlaamse ministers. Het Laatste Nieuws, 10-10-2013, p.18. Minister Schauvliege beschuldigd van woordbreuk. De Standaard, 10-10-2013, p.29.

Zie ook Interne staatshervorming van 22-05-2013 en Interne staatshervorming: 30% middelen blijft zeker 3 jaar langer bij Bosgroepen en Regionale Landschappen! van 02-09-2013 op deze website.