januari 2021

Wees

Ik wring me in allerlei bochten, soms kan iemand zich zelfs wees van zichzelf voelen, niet? 

Nieuwsbrief nr. 70

De volgende nieuwsbrief van Ludwig Vandenhove is verstuurd.

U kan hem hieronder lezen.

Tags:

Vlaams strategisch plan Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden en geïnterneerden 2020-2025

Op dinsdag 26 januari 2021 werd in de Commissie Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie het Vlaams strategisch plan Hulp- en dienstverlening aan gedetineerden en geïnterneerden 2020-2025 besproken.
Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove voerde het woord namens sp.a.

Juiste bevoegdheid beoordelende instanties bij omgevingsvergunningen

Parlementaire vragen dienen soms om meer technische duidelijkheid te scheppen omtrent wetgeving, decreten of regelgeving.
Meestal worden de vragen dan gebaseerd op bepaalde praktijkervaringen.

“Zo kreeg ik een vraag doorgespeeld van sp.a schepen Marc Schepers (RoodGroen+) omtrent de exacte bevoegdheden van de beoordelende instanties bij omgevingsvergunningen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag en het antwoord.

Banken: met de hand open, maar…

In 2009 hebben alle belastingbetalers zwaar betaald, in het totaal 20 miljard euro, om de banken te redden. Maar nu  blijkt nog maar eens dat ze dat al lang vergeten zijn.

Sommige banken gaan zelfs zover met te stellen dat zij kijken naar de spaarboekjes van de kinderen van zelfstandigen en ondernemers bij het beoordelen van de kredietwaardigheid en mogelijke financiering. (1)
Meer en meer bedrijven komen in problemen als gevolg van Covid-19.

Geen zwaardere straf bij dierenmishandeling

Het voorstel van decreet van sp.a Vlaamse volksvertegenwoordigers Conner Rousseau en Ludwig Vandenhove  om dierenmishandeling zwaarder te bestraffen, is niet goedgekeurd.

Enkel Groen en sp.a stemden voor in de Commissie Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn van woensdag 27 januari 2021.
Vlaams Belang had een eigen voorstel ingediend met andere strafnormen.

Federale en Vlaamse inspectiediensten moeten beter samenwerken

“Overtreders 'ontsnappen' soms, omdat inspectiediensten niet goed samenwerken”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Wie regels overtreedt, moet, zonder er weliswaar een heksenjacht van te maken, aangepakt worden.
Dat is handhaving.”

Ludwig Vandenhove deed hierover een tussenkomst en stelde een vraag in de Commissie Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie op dinsdag 26 januari 2021.

Zorgwoningen, mobiele zorgunits en woonwagens

Woonwagens zijn een heel specifieke vorm van wonen.

Na de antwoorden van Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir in verband met zorgunits, kreeg ik een aantal vragen van burgers met betrekking tot de heel bijzondere huisvesting en situatie in en bij woonwagens.
Ik heb via een nieuwe schriftelijke vraag meer details opgevraagd voor personen en gezinnen, die zich in deze situatie bevinden
.

De wereld

Als de wereld niet bij ons past, passen wij de wereld aan. Lang ging dat goed, maar ooit moesten we eens tegen de muur lopen.

Waarom geen zorgparkeren Sint-Truiden?

De laatste weken is er in Sint-Truiden nog al wat te doen over parkeerboetes, die zorgverleners krijgen tijdens de uitoefening van hun job.

“De echte oplossing ligt in het opnieuw in eigen handen nemen van de stad Sint-Truiden van de handhaving en de controles in plaats van de uitbesteding ervan aan de private sector en in de nodige soepelheid afhankelijk van tijd en plaats”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Altijd NEEN!

Als sp.a fractie doen wij elke gemeenteraad in Sint-Truiden een aantal constructieve voorstellen, via bijkomende punten of in varia.
Resultaat: elke keer schiet de CD&V-N-VA-Open Vld onze suggesties af.

“Tijdens de gemeenteraad van maandag 25 januari 2021 was het weer prijs met onder andere onze twee bijkomende punten”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
Enerzijds het bijkomend punt van collega Marleen Thijs over menstruatiearmoede (1), anderzijds het punt van fractieleider Gert Stas over de gezamenlijke aankoop van regenwatertonnen.

Menstruatiearmoede moet aangepakt worden

Dat zei sp.a-gemeenteraadslid Marleen Thijs tijdens de vergadering van de Raad van het Openbaar 
Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) op maandag 25 januari 2021.

De sp.a-fractie had een bijkomend punt ingediend: “Voor deze regels kies je niet.”

Alle vormen van armoede en minder kansen moeten aangepakt worden”, zeggen de gemeenteraadsleden Marleen Thijs en Ludwig Vandenhove.
“De menstruatiearmoede is daar een schrijnend voorbeeld van.”

Einde belbussen: begin van de privatisering van De Lijn?

“Voor mij wel”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“De Lijn zegt niet te kunnen voldoen aan de voorwaarden van de overheidsopdracht, die de Vlaamse overheid heeft uitgeschreven.
De risico’s gelinkt aan het bestek zijn te hoog volgens de directie van De Lijn. (1)

Wat een hypocrisie? De Lijn is voor 100% in handen van de Vlaamse overheid.
Wie is wie?

Pagina's