‘’Met een blanco strafblad raak je gemakkelijk aan wapens’’

Dat is de titel van een artikel in De Standaard op vrijdag 30 september 2022.

“De bijdrage handelt over het voorval in Merksem, waarbij een wapenliefhebber om het leven kwam in een vuurgevecht met de ordediensten.
Betrokkene werd verdacht van extreemrechtse sympathieën en was lid van een schietclub” (1), zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Na deze feiten heeft het Vlaams Vredesinstituut gepleit voor een screening door de lokale politiezones van iedereen, die lid is van een schietclub.
Ik kan mij vinden in dat idee en heb aan viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) gevraagd wat zijn mening daarover is.

Spijtig dat de minister deze suggestie zelfs niet wil onderzoeken.
Elk ongeval of misdrijf met wapens dat kan voorkomen worden, moet voorkomen worden.

Argumenten, zoals administratieve rompslomp of teveel werk voor de lokale politie, zijn daar ondergeschikt aan.

Het Vlaams Vredesinstituut is een orgaan in de schoot van het Vlaams parlement. Bijgevolg een reden temeer voor een Vlaamse minister om tenminste hun voorstellen te bekijken en/of te onderzoeken. Maar niet dus.

Volgens mij is het perfect mogelijk om een goed evenwicht te vinden tussen het veiligheidsaspect en eventuele administratieve overlast en (teveel) werk voor de lokale politie.”

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Ben Weyts . (2)