‘Between Cage and Humanity’

De tentoonstelling onder de titel ‘Between Cage and Humanity’ rond dierenleed en dierenwelzijn is op paaszaterdag 23 april 2011 op 5 locaties in Sint-Truiden begonnen.


De officiële opening vond plaats in het inmiddels herdoopte GraffitiCenter aan de omleiding rond Sint-Truiden tussen de Tongersesteenweg en de Luikersteenweg.

Na de inleiding door curator Jos Herck en de voorstelling van de werken door Patrick De Wolf, voorzitter van de Koninklijke Kunstkring in Sint-Truiden, werd de tentoonstelling officieel geopend door burgemeester Ludwig Vandenhove.

In de begeleidende tekst lezen we onder andere: “De titel ‘Between Cage and Humanity’/‘Tussen Kooi en Menselijkheid’ staat voor de grensverleggende visie van curator Jos Herck, waarbij Beelden - Genetica - Video-Installaties onderling worden geconfronteerd naar het thema van het project.

Met dit project wordt een duidelijke vraagstelling gecreëerd naar de behandeling van de huisdieren en het soms dramatisch lot van de dieren, die door wangedrag van de mens in het dierenasiel belanden.

Kunstenaars brengen beeldend hun concept waarbij Genetica-Dierenmishandeling met de mens worden geconfronteerd.”

Burgemeester Ludwig Vandenhove: “Toen curator en kunstenaar Jos Herck voor de eerste keer over dit initiatief met mij sprak, was ik onmiddellijk enthousiast.
Dit kunstproject past perfect bij de stad Sint-Truiden.
Enerzijds omwille van het gegeven dat Sint-Truiden één van de meest diervriendelijke steden in België is.
Het beste bewijs hiervan is dat ik onlangs nog een verklaring heb moeten maken voor kippenkunstenaar Koen Vanmechelen dat zijn werk in Sint-Truiden op het Abdijplein zeer diervriendelijk is. Omdat hij aan een tentoonstelling in Berlijn zou mogen deelnemen met een gelijkaardig project, heeft hij zo’n verklaring nodig.
Zie onder andere de tekst ‘Een nieuwe generatie kippen voor het Cosmopolitan Chicken Project in Sint-Truiden!’ van 14 juni 2006 op deze website.
Anderzijds heeft Sint-Truiden zich, sedert ik burgemeester ben, meer en meer als stad waar beeldende kunst één van de troeven is, op de kaart gezet.
Het meest recente voorbeeld hiervan is het werk ‘Het Dorp/Le Village’ van kunstenaar Gert Robijns in Bevingen.
Zie de website www.hetdorp2011.be.

GAIA-directeur Ann Degreef was eveneens aanwezig.
Zie de website www.gaia.be.

Samen met dankwoorden aan de deelnemende kunstenaars, de eigenaars/personen/ verantwoordelijken, die hun locaties voor deze tentoonstelling open stellen en curator Jos Herck, is burgemeester Ludwig Vandenhove specifiek op deze twee aspecten ingegaan tijdens zijn kort openingswoord.

“En over kunstenaar en curator Jos Herck heb ik hetzelfde gezegd als tijdens de officiële opening van de tentoonstelling ‘Porkwars’ en ‘Pigs’.”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Jos Herck blijft ‘rusteloos voortbeuken op de kunstscène’: geen middelen zijn hem te moeilijk om uiteindelijk zijn ding(en) te kunnen doen.
Curator Jos Herck blijft ‘rusteloos voortbeuken op de kunstscène’: geen middelen zijn hem te moeilijk om uiteindelijk zijn ding(en) te kunnen doen.
Jos mag je langs de voordeur buitengooien, dan komt hij langs de achterdeur of de venster terug binnen.
Moesten meer mensen in de samenleving even principieel, doorzettend en volhoudend zijn, het zou misschien moeilijker zijn om onze maatschappij te organiseren (ik zou dat er graag bij nemen, alles heeft zijn prijs!), maar ze zou er een stuk opener en minder onverdraagzaam en minder individualistisch uitzien.”
Zie de tekst ‘Porkwars en Pigs’ van 8 januari 2010 op deze website.

De tentoonstelling loopt van 24 april tot 15 mei 2011 op 5 locaties in Sint-Truiden:
- GraffitiCenter
- Kunstkring de Zoutkist
- Koninklijk Atheneum
- Beeldentuin Kasteeldomein Terbiest
- Dierenasiel

Zie de website http://housesofcommunicationartshop.com.