‘De bib in cartoons - cartoons in de bib’

‘KA 3-Club Limburgse Kartoenisten’ stelt cartoons tentoon met als onderwerp ‘De bib in cartoons –cartoons in de bib’ in de stedelijke bibliotheek ‘de Leidraad’ van Sint-Truiden, Minderbroedersstraat 25.

De tentoonstelling werd officieel geopend op woensdag 14 november 2012 door burgemeester Ludwig Vandenhove.

Deze cartoons waren eerder al te zien in de bibliotheek in Bilzen in 2011 (van maandag 15 tot en met dinsdag 23 oktober 2011 tijdens de bibliotheekweek).

“‘KA 3 -Club Limburgse Kartoenisten’ zijn 3 vrienden, die mekaar al jaren kennen en die samen hun cartoons exposeren.Naast mijn huiscartoonist Dré Mathijs gaat het over Richie Demot en Tony Houbrechts.”, zegt Ludwig Vandenhove.

In zijn korte toespraak benadrukte Ludwig Vandenhove de initiatieven, die hij samen reeds opgezet heeft met Richie, Tony en Dré, zoals de cartoontentoonstellingen rond geestelijken in het Begijnhof van Sint-Truiden, in het Begijnhof van Diest en in de abdij van Herckenrode, een cartoontentoonstelling rond de brandweer, die inmiddels al op verschillende plaatsen in Vlaanderen heeft plaatsgevonden en een cartoonboek over de brouwerij van Wilderen. Daarnaast werd het kaartspel van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken vernieuwd, waarbij een aantal nuttige en preventieve tips gegeven worden en een aantal nuttige contactgegevens worden opgesomd.

Er werden al onmiddellijk plannen gemaakt om in het voorjaar een nieuwe reeks cartoons tentoon te stellen in de Festraetsstudio op het Begijnhof, rond de geschiedenis van de cinema in Sint-Truiden in theaterzaal ‘De Roxy’ en rond het carnaval.
Zie http://www.deroxy.be/

Ik blijf cartoons een gezellige kunstvorm vinden.”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Cartoonisten slagen erin om een heel ingewikkelde boodschap en/of problematiek op één velletje papier begrijpbaar en verstaanbaar over te brengen en het publiek er nog om te doen lachen ook.
Neem nu de begroting van de federale overheid voor 2013: de regering onderhandelt er al weken over, maar elke dag zie ik in verschillende kranten en/of tijdschriften prachtige cartoons, die het probleem perfect weergeven.”

Praktisch:de tentoonstelling vindt plaats in de stedelijke openbare bibliotheek ‘de Leidraad’, Minderbroedersstraat 25 en is te bezichtigen tijdens de bibliotheekuren, van vrijdag 16 november 2012 tot en met zaterdag 15 december 2012.

Zie onder andere de teksten ‘KA3 in hotel-kunstcentrum Ri Coëme’ van 3 september 2009, ‘KA3 Club Limburgse Kartoenisten in Sint-Truiden’ van 19 oktober 2009, ‘Begijntjes zonder Gordijntjes’ van 2 april 2010 en ‘Vrouwelijke Geestelijkheid’ van 6 april 2012 op deze website.

Hierover is een artikel verschenen in De Weekkrant Sint-Truiden van woensdag 21 november 2012.