‘Indignatos’ in Sint-Truiden

Op maandag 10 oktober 2011 is er een groep ‘Indignatos’ (Spaans voor misnoegden) in Sint-Truiden neergestreken.

De ‘Indignatos’ (in de Verenigde Staten heet de groep ‘Anonymous’) zijn een internationale beweging, die overal ter wereld pleinen bezetten en die vooral reageren tegen het huidig economisch en financieel systeem.

 

Op zaterdag 15 oktober 2011 komen de groepen uit diverse landen samen in Brussel en Sint-Truiden was één van hun halteplaatsen.

 

 

 

 

 

“Na overleg en duidelijke afspraken met de groep, heb ik uiteindelijk toegelaten dat zij hun tenten voor één nacht opsloegen op de Grote Markt.
Zij willen in steden vooral op publieke plaatsen actie voeren en/of overnachten om zo maximaal aandacht voor hun ideeën te trekken.

 

 

Zij hebben hun aan de afspraken gehouden: ze waren op dinsdagmorgen 11 oktober 2011 om 10.00 uur weg en hebben alles netjes opgeruimd.

 

 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook enige sympathie heb voor hun acties.”, aldus burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

“Ik citeer uit hun pamflet:Gelijkheid, vooruitgang, solidariteit, vrijheid, duurzaamheid en ontwikkeling, welvaart en welzijn voor de bevolking zijn onze prioriteiten.
Het recht op huisvesting, werkgelegenheid, cultuur, gezondheidszorg, onderwijs, politiek participatie, vrije persoonlijke ontwikkeling en consumenten-rechten voor een gezond en gelukkig leven zijn rechten die voor iedereen moeten gelden.

De huidige regering en het huidige economische systeem slagen er niet in deze rechten te doen gelden en zijn zelfs meestal een sta-in-de-weg.”

 

 

 

Over dit item is er eveneens heel wat aandacht geweest in de media.

 

Indignados nacht naast stadhuis (De Standaard, dinsdag 11 oktober 2011)
Een groep van zo'n dertig Indignados - Spaans voor misnoegden - is gisteren neergestreken op de Grote Markt van Sint-Truiden. Burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) gaf hen de toestemming om hun tenten op te slaan naast het stadhuis. De Indignados trekken van stad tot stad, kamperen er een tijdje en houden volksvergaderingen, onder meer over Europa. De groep overnachtte zondag in Tongeren en trekt vandaag verder naar Tienen.
De politiecommissaris en de burgemeester van Sint-Truiden waren het eens. 'Als ze zich gedragen, geen overlast bezorgen en alles netjes opruimen, mogen ze kamperen tot dinsdagochtend (vanochtend, red.). Om 10uur moet de groep weg zijn.'

 

 

Indignados mogen nachtje kamperen (Het Nieuwsblad, dinsdag 11 oktober 2011)
Een groep van zo'n dertig Indignados - Spaans voor misnoegden - is gisteren neergestreken op de Grote Markt van Sint-Truiden. Burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) gaf hen na overleg de toestemming om hun tenten op te slaan naast het historische stadhuis.
De Indignados trekken van stad tot stad, kamperen er en houden er volksvergaderingen, onder meer over Europa. De groep overnachtte zondag in Tongeren en trekt vandaag verder naar Tienen. 'Er zijn verschillende groepen Indignados in Europa', legt woordvoerder Ronald Blom uit. 'Wij komen uit Duitsland en uit Nederland en we spreken op 15oktober af met de andere groepen in Brussel. We hebben geen leider en hebben allemaal dezelfde idealen. We willen een eind maken aan de graaicultuur, oorlog en vette bonussen en we willen dat heel Europa een vuist maakt om een eind aan de waanzin te maken.'
Politie
De politiecommissaris en de burgemeester waren het eens. 'Als ze zich gedragen, geen overlast veroorzaken en alles netjes opruimen, mogen ze blijven kamperen tot dinsdagochtend. Om 10uur moet de groep weg zijn. We geven de opdracht aan onze politieploegen om een extra oogje in het zeil te houden.' 

 

 

Hierover is ook nog een artikel verschenen in Het Laatste Nieuws van woensdag 12 oktober en donderdag 13 oktober 2011.