‘Ne parachutist in de wei’

‘Ne parachutist in de wei’ is een verhaal over de tweede wereldoorlog in ’t Plat Sint-Truins met marionetten, acteurs en muzikanten.
Het is een initiatief van vzw theater HOUTEKOP met steun van de Sint-Truidense erfgoedcel.

Het verhaal is gebaseerd op historische feiten, maar flink doorspekt met typische Sint-Truidense humor.
5 acteurs, 3 poppenspelers, een zangeres en muzikant verzorgen een avondvullend programma in het dialect.
De fictie wordt onderbouwd met echte feiten uit het Truiense oorlogsverleden en dat allemaal in ons eigen dialect afgewisseld met enkele pittige Duitse en Engelse dialogen.
Het stuk begint op 10 mei 1942 na het zware bombardement op Brustem.
In het café Sportwereld op de Grote Markt discussiëren Swa den Daaveman en voetballer Kuigelke over de bezetting, voetbal en duiven.
Voor de twee vrienden begint het verzet pas echt als ze nog eens twee jaar later een Amerikaanse parachutist zien landen in een boomgaard.
Reginald, een Amerikaanse piloot, springt uit zijn brandend vliegtuig.

 

“Ik sta volledig achter dit initiatief. Immers, naarmate de twee wereldoorlogen langer achter ons liggen, worden deze, samen met de negatieve boodschappen van het nazisme, onverdraagzaamheid, racisme en xenofobie, meer en meer vergeten”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove. “We moeten dan ook steeds op zoek gaan naar meer originele activiteiten waarin dit spijtige verleden zo actueel mogelijk kan weergegeven worden.
‘Ne parachutist in de wei’ is er zo één.”

 

 

 

 

 

“En als we het toenemend geweld in de wereld bekijken, ook dicht bij ons, om dan nog niet te spreken over de steeds groter wordende onverdraagzaamheid in onze huidige maatschappij, vaak onderhuids, moeten we hier met alle middelen blijven tegen ‘vechten’.”

 

 

“Ik hoop dat het grote publiek, maar zeker de jeugd en de jongeren, massaal de weg zullen vinden naar deze productie”, besluit burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

“Alleszins wens ik al een dikke proficiat aan de initiatiefnemers en aan alle medewerkers!”.

 

 

Het is niet toevallig dat de première van dit verhaal vandaag, op woensdag 25 mei 2011, plaatsvindt, omdat het dan precies 68 jaar geleden is dat de Nazi Razzia plaatsvond in Sint-Truiden, waarbij 72 inwoners, verzetslieden, werden opgepakt en weggevoerd naar het concentratiekamp van Breendonk.

 

 

Zie onder andere de teksten ‘Publicatie ‘’40-’45 Sint-Truidense getuigen’ is er!’ van 22 mei 2009 en ‘Publicatie ’40-45 Sint-Truidense getuigen vol II’ is een feit! van 8 juni 2010 op deze website.