‘Neem het niet!’

‘Neem het niet!’ is een soort pamflet van de 94-jarige Stéphane Hessel (*).

Elke jongere zou het moeten lezen.
Het zou verplichte literatuur moeten zijn in de hoogste graad van het secundair onderwijs.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

“Maar ook iedereen, die iets aan de huidige maatschappij wil veranderen en ze niet zomaar wil ondergaan (of de illusie hiertoe heeft !?), op welke plaats en op welke positie dan ook, moet het lezen.”

Het boekje, nauwelijks 31 pagina’s, beschrijft op een zeer bevattelijke manier het verband tussen de gebeurtenissen tijdens het naziregime en de huidige maatschappelijke en sociaal-economische context, waaruit de indignados ontstaan zijn.
Zie de teksten ‘Indignatos’ in Sint-Truiden’ van 12 oktober 2011 en ‘Structuren en visies zullen moeten aangepast worden, de traditionele remedies werken niet meer.’ van 3 november 2011 op deze website.

Stéphane Hessel heeft beide meegemaakt. Hij heeft onder andere in Buchenwald gezeten en wordt nu niet voor niets ‘de vader van de indignados’ genoemd. De oorsprongkelijke titel ‘Indignez-vous!’ dekt trouwens meer de lading dan ‘Neem het niet!’.

“Voor mij is dit nog maar eens een pleidooi om in het onderwijs meer aandacht te besteden aan actuele maatschappelijke thema’s.”, zegt Ludwig Vandenhove.
Zie ook de cartoon ‘Mijn eerste schooldag... en toen!?’ van 23 februari 2008 en de tekst ‘Ludwig Vandenhove gastdocent aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (HIG)!’ van 4 april 2010 op deze website.
 “Bovendien moet de overheid, ook gemeenten en steden, hier financieel ondersteundend werken.
Waarom kan een gemeente, net zoals bij initiatieven qua ontwikkelingssamenwerking, geen projecten qua herinneringseducatie subsidiëren?
In de stad Sint-Truiden doen we dit al (bijvoorbeeld educatieve uitstappen naar Auschwitz en Buchenwald).”

Het begin en het einde van het pamflet zeggen genoeg.

“Deze principes en deze waarden hebben we nodig, vandaag meer dan ooit. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat onze maatschappij een maatschappij blijft waar we trots op kunnen zijn: niet deze maatschappij van illegalen, van uitzettingen, van achterdocht als het gaat om immigranten; niet deze maatschappij waar de pensioenen weer ter discussie worden gesteld, en de verworvenheden van het sociale stelsel,niet deze maatschappij waar de media in handen zijn van de welgestelden, allemaal dingen waarmee we zouden hebben geweigerd in te stemmen, als we de ware erfgenamen van de Nationale Raad van Verzet waren geweest.” (pagina’s 7 en 8).

“Scheppen is weerstand bieden.
Weerstand bieden is scheppen.” (pagina 26) 

In 2011 was Stéphane Hessel laureaat van de Burgerschapsprijs 2011 van de Stichting P&V.
Zie www.fondationpv.be

 

(*) HESSEL (S.), Neem het niet, Van Gennep, Amsterdam, 2011, 31p.