‘Pikken’ en ‘woord breken’

“‘Pikken’ en ‘woord breken’ zijn op hun plaats bij respectievelijk het dossier van de burchtsite en de aanleg van een eventueel nieuw kerkhof in Brustem (deelgemeente Sint -Truiden).”,  zeggen schepen van kerkhoven, groen en leefmilieu Filip Moers en burgemeester Ludwig Vandenhove.


“Het is niet nieuw in Sint-Truiden dat ideeën, die tot de bevoegdheden van de sp.a behoren, worden ‘gepikt’ door CD&V en Open VLD. Maar het is nog erger en zelfs laf dat CD&V en Open VLD, die net vorig jaar het voorziene bedrag voor de werkzaamheden aan de burchtsite uit de ontwerpbegroting geschrapt hebben, er nu mee uitpakken.”

Wat de aanleg van een nieuw kerkhof betreft in Brustem, heeft schepen van kerkhoven Filip Moers al heel wat mogelijkheden, zowel qua ruimtelijke ordening, als qua voorstellen van de bevolking, onderzocht.
De inwoners van Brustem zijn vragende partij voor een bijkomend kerkhof, maar dan moet het nu éénmaal ergens komen.
Wat de eventuele aanleg van een nieuw kerkhof in Brustem betreft, is er enkel een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) dat voorlopig zal vastgesteld worden tijdens de gemeenteraad van maandag 21 mei 2012.
Hierna krijgt de hele bevolking de kans om bemerkingen te maken en/of suggesties te doen.
Zie de tekst ‘Ook doden verdienen voldoende aandacht’ van 22 februari 2012 op deze website.

De sp.a heeft hieromtrent een bewonersbrief verstuurd in de deelgemeente Brustem.
U vindt hem hieronder.

Betreft: Burchtsite en eventueel nieuw kerkhof

De burchtsite van Brustem grondig renoveren en restaureren is budgettair op dit moment niet haalbaar. Het heeft dan ook geen zin om dat aan jullie als inwoners wijs te maken, zoals sommige politieke partijen en politici nu doen.
Blijkbaar hebben deze al last van verkiezingskoorts en vinden ze het nodig om met de ideeën van de sp.a te gaan lopen, wellicht bij gebrek aan eigen ideeën.

In mei 2009 is er onder impuls van schepen
Els Sneijers/> een speelterrein en speeltuin aangelegd in de onmiddellijke omgeving.

Schepen
Filip Moers/>, bevoegd voor openbaar groen, had vorig jaar al de bedoeling om de burchtsite op te kuisen.
De CD&V- en Open VLD-fracties hebben toen de 30 000,00 EUR, die daarvoor voorzien was, in de stadsbegroting geschrapt. Om dit tekort aan budget op te vangen en toch een kuisbeurt te doen, werd toen via de groendienst en extra jobstudenten de site al gedeeltelijk aangepakt. Ook de bomen, die eventueel gevaar zouden opleveren, werden ingekort en gesnoeid.
Nu heeft schepen 
Filip Moers/> de opdracht gegeven aan het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren (RLH) om een landschapsherstelplan uit te voeren.
Eerstdaags organiseren we hierrond een officiële informatievergadering en rondleiding vanuit de stad Sint-Truiden (zie artikel in het tijdschrift ‘SPOTS’).

Wat de eventuele aanleg van een nieuw kerkhof in Brustem betreft, is er enkel een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) dat voorlopig zal vastgesteld worden tijdens de gemeenteraad van maandag 21 mei 2012.
Hierna krijgt de hele bevolking de kans om bemerkingen te maken en/of suggesties te doen.
Deze procedure is unaniem goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen en alle politieke partijen.
Als sp.a hebben we de indruk dat CD&V-schepen Bert Stippelmans hier weer maar eens op een gegeven woord wil terugkomen.

Wij willen u deze objectieve informatie als inwoner van Brustem zeker niet onthouden.

Met vriendelijke groeten

Ludwig Vandenhove
burgemeester

Filip Moers
schepen

In het laatste nummer van ‘SPOTS’ staat een artikel over de plannen van de sp.a met de burchtruïne.
U kan het artikel hieronder lezen.

Burchtsite Brustem wordt opgekuist!

De burchtsite met de ruïne van de 11-de eeuwse mottoren wordt weldra onder handen genomen. De schepen van natuur en openbaar groen Filip Moers heeft het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren onder de arm genomen om gezamenlijk een landschapsherstelplan uit te werken. De bedoeling is om de achterstallige groenwerken rond de burchttoren aan te pakken.

Op donderdag 26 januari 2012 werd een plaatsbezoek gebracht samen met de verantwoordelijke van het Agentschap Bos en Natuur. “Wat betreft de landschapswerken zijn we tot het voorstel gekomen om via opeenvolgende fases te werken, waarbij de meest prioritaire werkzaamheden naar veiligheid en bescherming  van de motheuvel toe, worden aangepakt. De eerste werken omvatten het achterstallig hakhoutbeheer aan de motheuvel, het talud en de bedding. Op de motheuvel dient er hakhoutbeheer uitgevoerd te worden. Alle dikke bomen dienen ook verwijderd te worden. Op het talud worden enkel de populieren en de esdoorns gekapt, het behoud van de dikke essen is hier wel wenselijk. Op de bedding langs de gracht wordt een strook volledig vrij gemaakt. Na de kapwerken wordt het talud opnieuw voorzien van lage struiken. Voor deze werken werd door het Agentschap Natuur en Bos de  machtiging reeds verleend”,  aldus schepen Filip Moers

Vooraleer de werken starten worden de inwoners van Brustem en andere geïnteresseerden uitgenodigd om samen met de verantwoordelijke van het Regionaal Landschap en Voeren een bezoek te brengen aan de site waarbij de nodige uitleg over de werken zullen worden gegeven.

Als deze werkzaamheden zijn uitgevoerd, gaan we een tweede dossier opstarten met de bedoeling de ringgracht op te kuisen en uit te baggeren.  

Zie de teksten ‘De stad Sint-Truiden opent 40e speelruimte/speeltuin’ van 27 mei 2009 en ‘Spots mei 2012 in/> de brievenbus!’ van 13 mei 2012 op deze website.

Wie een exemplaar van de bewonersbrief en/of ‘SPOTS’ wil, kan mailen naar burgemeester@sint-truiden.be .