‘Vergeet je wortels niet’

‘Vergeet je wortels niet’ is een initiatief van de erfgoedcel Sint-Truiden naar een idee van schepen van erfgoed Els Sneijers en burgemeester Ludwig Vandenhove.
De afgelopen drie jaar vond er telkens de laatste zaterdag van de maand (met uitzondering van de vakantiemaanden) een begeleide wandeling door een stadsgids plaats in de verschillende buurten, wijken en deelgemeenten van Sint-Truiden.


“Dit initiatief past perfect binnen de taken van de erfgoedcel, waarbij de burger zoveel mogelijk de kans krijgt om kennis te maken met haar/zijn eigen verleden.
Bovendien gaat het om activiteiten met een lage drempel. We stellen immers vast dat heel wat burgers niet op de hoogte zijn van het verleden van hun eigen buurt, wijk en/of deelgemeente.”, zeggen schepen Els Sneijers en burgemeester Ludwig Vandenhove.

Bij de start van het project hebben alle inwoners van Sint-Truiden de folder en bijpassende magneet met de opmerkelijke slogan 'Vergeet je wortels niet!' in de bus gekregen.
Met die folder wilde de Erfgoedcel Sint-Truiden de inwoners van de kerkdorpen uitnodigen om via gratis erfgoedwandelingen kennis te maken met hun lokaal erfgoed of hun roots ('wortels').
“Deze magneet is nu nog altijd in heel wat huizen en keukens te vinden als een echt ‘hebbeding’.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Elke maand waren er twee ‘soorten’ deelnemers: enerzijds de vaste deelnemers, die er elke maand bij waren, en die op die manier de stad Sint-Truiden beter wilden leren kennen, anderzijds een aantal wandelaars, die van maand tot maand wisselden, afhankelijk van de buurt, wijk en/of deelgemeente, waar de activiteit plaatsvond.
Dit waren hoofdzakelijk eigen inwoners.

“Om de verzamelde informatie niet verloren te laten gaan, heb ik voorgesteld dat hieromtrent een publicatie zou gemaakt worden op basis van de teksten, die de verschillende stadsgidsen gemaakt hebben.
Op die manier gaat heel wat informatie niet verloren en is het opzoekingswerk van de talrijke stadsgidsen niet voor niets geweest.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

“Ik ben een grote voorstander van eigen publicaties door de stad Sint-Truiden, ook in deze tijden van digitalisering en sociale netwerken.
Een boek is nog altijd iets wat je kan bijhouden en wat mooi in een boekenkast kan geplaatst worden.”

In 2009 werden de volgende locaties aangedaan:

-          januari: Kerkom

-          februari: Velm

-          maart: Melveren

-          april: Ordingen

-          mei: Brustem

-          juni: Kortenbos

-          oktober: Gelinden

-          november: Runkelen

In 2010:

-          januari: Groot-Gelmen

-          februari: Duras

-          maart: Metsteren

-          april: Zepperen

-          mei: Wilderen

-          juni: Bevingen/Straeten

-          oktober: Engelmanshoven

-          november: Aalst

-          december: Gorsem

In 2011:

-          januari - februari: geen erfgoedwandelingen

-          maart: Staaien

-          april: Terbiest

-          mei: Halmaal

-          juni: Nieuw Sint-Truiden

-          september: Sint-Pieterswijk

-          oktober: Schurhoven

-          november: Stationswijk

-          december: stadsvesten en abdijtoren.


Zie onder andere de cartoon ‘Handige toeristische gids over Sint-Truiden!’ van 19 oktober 2008 en de teksten ‘Publicatiebeleid stad Sint-Truiden meer stroomlijnen!’ van 7 februari 2009 en ‘2e geogids Sint-Truiden is een feit!’ van 18 december 2010 op deze website.