“Sint-Truiden heeft voorakkoord”

Dat is de titel van een artikel in Het Laatste Nieuws van zaterdag 8 en zondag 9 september 2018.

"Het was al lang geweten in de (politieke) wandelgangen, maar nu hebben we ook de bewijzen", zegt sp.a-lijsttrekker Ludwig Vandenhove. 
"CD&V, Open Vld en N-VA hebben een voorakkoord om de komende 6 jaar de stad Sint-Truiden te besturen. En we zullen de komende dagen nog met een aantal bijkomende bewijzen komen."

Akkoord, voorakkoorden zijn van alle tijden, we moeten daar niet hypocriet over doen.
De drie keer dat ik burgemeester geweest ben, hadden wij als sp.a telkens een voorakkoord met de Liberalen. Maar ik heb dat nooit onder stoelen of banken gestoken.
Ik was en ben nog altijd een voorstander van paars.

Maar dit voorakkoord breidt de coalitie al uit voor de verkiezingen.
Normaal maken partners die het onder elkaar goed hebben kunnen vinden een voorakkoord, binden zich aan elkaar en breiden uit als ze niet toekomen na de verkiezingen.
In Sint-Truiden wil Veerle Heeren kost wat kost burgemeester blijven en daar moet blijkbaar alles voor opgeofferd worden. Of hoe de angst voor de kiezer regeert.

De verdeling van wie hoeveel en welke uitvoerende mandaten (burgemeester en schepenen) bekomt, gebeurt normaal afhankelijk van de verkiezingsuitslag.
In Sint-Truiden niet, zelfs die verdeling is nu al gebeurd: CD&V (burgemeester en 2 schepenen), Open Vld (3 schepenen) en N-VA (2 schepenen).

Wat zullen andere CD&V-kandidaten hiervan denken en zeggen?
Hun kansen voor een schepenambt worden opgeofferd, omdat Veerle Heeren absoluut de sjerp wil behouden.
Ik ben driemaal burgemeester geweest, maar heb ervoor gezorgd dat ik na elke verkiezing steeds meer sp.a-schepenen rond mij had.

Wat is de reactie van Beweging.net, het vroegere Algemeen Christelijk Werkersverbond (ACW), nu de CD&V in zee gaat met 'de zwarten' van de N-VA?

Hoe kan je uw eigen kiezers bedriegen, zoals Pascy Monette, die zich via affiches profileert als kandidaat-burgemeester en inmiddels een voorakkoord ondertekent, waarbij Veerle Heeren ook de komende 6 jaar burgemeester van Sint-Truiden blijft? Zou Pascy Monette dan toch (regelmatig) liegen?

En dan de N-VA?
De laatste gemeenteraad hebben ze de rekening 2017 van de CD&V-Open Vld-meerderheid nog met de grond gelijk gemaakt en ondertussen hebben ze een voorakkoord getekend.
Hypocrieter kan niet, daar kunnen zelf de ergste sjeven een voorbeeld aan nemen."

Hieronder vindt u het artikel uit Het Laatste Nieuws van zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 (p. 39).

“Maar wij geven niet op als sp.a.
Wij zullen er alles aan doen dat de bevolking van Sint-Truiden dit voorakkoord wegstemt.

Onze boodschap is simpel: stemmen voor CD&V, Open Vld of N-VA is stemmen voor Veerle Heeren als burgemeester. Dus ga op zondag 14 oktober 2018 zeker naar de stembus en stem massaal op sp.a." 

 

Zie onder andere “Sint-Truiden heeft voorakkoord”. www.hln.be, 08-09-2018.

Zie ook Is dit nog een coalitie in Sint-Truiden? van 05-09-2018 en Eén tegen allen van 09-07-2018 op deze website.