“Wat is dat?”

Dat was de eerste reactie toen politieraadslid Ludwig Vandenhove de beelden zag van een naakte transgender in de -blijkbaar- politiecel van de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken.

“Wat is dat?”, vraagt Ludwig Vandenhove zich af. “Zijn die beelden echt? Wie heeft die genomen? Korpsleden van de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken?
Een intern onderzoek en een onderzoek van het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten, het Comité P, zijn hier op hun plaats.”

Het nieuws werd uitgebracht door de lokale nieuwswebsite www.trudocs.be.  Het filmpje werd (onder andere?) naamloos in de brievenbus gedeponeerd van Ludwig Vandenhove.

“Ik heb onmiddellijk de korpschef gecontacteerd om hem vertrouwelijk de geheugenstick te bezorgen, maar inmiddels had de opname hem al bereikt”, zegt Ludwig Vandenhove.

Een grondig onderzoek is aangewezen.
Dit soort voorvallen besmeurt het imago van het politielandschap in het algemeen en dat van de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken in het bijzonder
.

Ik heb het vaak gezegd toen ik als Limburgs gedeputeerde van Veiligheid verantwoordelijk was voor de politieopleidingen aan het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) als ik sommige toekomstige politiemensen bezig zag: moet de selectie niet strenger? Maar vaak is het een afweging tussen voldoende kandidaten hebben en de geschiktheid, ook qua gedrag en mentaliteit.
Ik heb geen oplossing, maar er moet iets gevonden worden om politiepersoneel op regelmatige tijdstippen te screenen op hun burgerschap, hun attitude en hun gedrag.

Ik hoop dat de waarheid bovenkomt en indien blijkt dat de opnames effectief gemaakt zijn door politiemensen zijn strenge straffen op hun plaats.

En weer puik werk van de nieuwswebsite Trudocs!”

Hieronder vindt u het nieuws, zoals verschenen op www.trudocs.be op vrijdag 23 juli 2021. (1) Ook andere media hebben er aandacht aan besteed. (2) (3)