11.11.11-comité van Sint-Truiden wint ‘Gouden Elf’

Elk jaar beloont 11.11.11 één 11. groep per provincie met ‘deze beker’.
Dit jaar valt deze eer te beurt aan Sint-Truiden.
Vorig jaar won Genk.


De officiële uitreiking vond plaats op zaterdag 12 mei 2012 in het stadhuis op de Grote Markt.

“Ik ben bijzonder fier op deze prijs voor het lokaal 11.11.11-comité, maar hij staat ook een beetje symbool voor het doorgedreven beleid qua ontwikkelingssamenwerking dat wij in Sint-Truiden voeren.”, zei burgemeester Ludwig Vandenhove, tevens bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking.

Vorig jaar vierde het 11.11.11-comité van Sint-Truiden haar 45ste verjaardag. In 1966 vond immers de eerste actie plaats.

Het past hierbij hulde te brengen aan de vele vrijwilligers uit het verleden en van vandaag, maar zij zullen mij zeker niet kwalijk nemen dat ik één persoon speciaal in de bloemetjes zet: mevrouw Marie-Rose Roosen.

In 1966 was Marie-Rose er al bij om als jeugdleidster vignetten te verkopen.
Als lid van de Interparochiale jeugdraad en later de stedelijke jeugdraad zorgde zij al in de beginjaren voor de uitwerking van de jaarlijkse 11.11.11-campagne.
In de jaren ’70 werd onder haar impuls binnen de stedelijke jeugdraad een commissie ontwikkelingssamenwerking opgericht.

Ook binnen de Stedelijke Commissie Ontwikkelingssamenwerking en de latere Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS), die dit jaar 15 jaar bestaat en werd opgericht door toenmalig bevoegd schepen Jef Thewis, was en is Marie-Rose een drijvende kracht.

Vandaag is het wereldfairtradedag en heeft Marie-Rose de hele dag cocktails gemaakt en uitgedeeld in de Stapelstraat om het principe van fairtrade in de kijker te zetten.

Marie-Rose is namelijk vrijwilliger bij en voorzitter van de Oxfam Wereldwinkel Sint-Truiden en voorzitter van de fairtrade-trekkersgroep.
Mede dankzij haar inspanningen kon de stad Sint-Truiden in 2008 de titel van fairtradegemeente binnenhalen.

Marie-Rose, bedankt voor alles en wij hopen nog vele jaren op uw medewerking te kunnen rekenen.

Namens de stad Sint-Truiden wil ik u graag een waardebon voor de Oxfam Wereldwinkel en deze bloemen overhandigen.”

Zie onder andere ook de tekst ‘Sint-Truiden is de 8e Limburgse FairTradeGemeente!’ van 16 mei 2008 op deze website.