3000 Kinderwensen!

Kinderen hebben altijd iets te vertellen vanuit hun eenvoud en oprecht gevoel. Kinderverhalen weerspiegelen dikwijls hun onmiddellijke leefwereld(en).
Volwassenen moeten hiervoor aandacht hebben en kunnen er vooral veel uit leren.

“Binnen de scholen op het grondgebied van Sint-Truiden hebben om en bij de 3000 kinderen de laatste weken hun gevoelens geuit en hun boodschappen en ideeën via tekeningen en teksten weergegeven op spandoeken.
Deze boodschappen staan opgesteld op 16 locaties in onze stad.”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.  

Binnen de stad Sint-Truiden lopen ongeveer 3000 kinderen tussen de 6 en 12 jaar school.
Ze leven en bewegen in een tijd, die (mee) gekenmerkt wordt door de tegenstelling tussen armoede en luxe, geweld, onverdraagzaamheid, racisme, verslaving,etc., maar ook in een welvaartmaatschappij waar de ouders de verantwoordelijkheid voor de ontplooiing en de opvoeding van hun kinderen steeds meer bij het maatschappelijk gebeuren leggen.
“Als stad Sint-Truiden hebben we aandacht voor dit fenomeen en proberen we er op diverse vlakken een beleid rond te voeren.”, aldus Ludwig Vandenhove.

De huidige maatschappij draait vooral rond competitie en prestige en heeft steeds minder aandacht voor de ontplooiingskansen van het individu.
Kinderen kunnen of mogen in onze samenleving steeds minder kind zijn!

Vandaar het project ‘kinderwensen’ waarvoor de jeugddienst van de stad Sint-Truiden heeft samengewerkt met het lager onderwijs van Sint-Truiden.
De leerlingen hebben de begrippen vriendschap, kindertijd, -geluk, -droom, -taal, -liefde, kindermishandeling en kinderrechten op een speelse wijze voorgesteld.
De leerlingen van het eerste, tweede en derde leerjaar hebben hun wensen geuit via een tekening.
De leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar hebben hun wensen overgebracht via een gedicht of een tekst.
Per school werd de mooiste tekening en het leukste gedichtje gekozen.

Deze kinderwensen zijn op spandoeken van 2 bij 3 meter/> gedrukt en zijn geplaatst op 16 locaties in Sint-Truiden gespreid over het ganse grondgebied, in het centrum en in alle buurten, dorpen en wijken.

Op zaterdagmiddag 20 december 2OO8 zijn al deze borden met kinderwensen officieel geopend in aanwezigheid van de kinderen, (groot)ouders, leerkrachten, schooldirecties, kinderraadsleden, schepen van jeugd
Els Sneijers/> en burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/>.

“Plezant en origineel (weer) zo eens ‘een tocht’ door Sint-Truiden.”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Alleen had de koude, gecombineerd met regen, ervoor gezorgd dat ik onmiddellijk na mijn thuiskomst mijn bed heb moeten opzoeken.
Wat een burgemeester soms lijden kan!