32 Limburgse gemeenten kiezen voor kraantjeswater

Op vrijdag 27 april 2018 ondertekenden de burgemeesters of bevoegde schepenen van 32 Limburgse gemeenten het kraantjeswatercharter in de Raadszaal van het provinciehuis.

De bedoeling is de burger aan te zetten om meer kraantjeswater te drinken en zo milieubewuster en duurzaam te leven.

"Mooi initiatief van De Watergroep en afvalintercommunale Limburg.net", zegt gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove, die het charter ondertekende namens de provincie Limburg.
"Uit de cijfers in Het Belang van Limburg van vrijdag 27 april 2018 blijkt dat meer dan de helft van de Limburgers kiest voor kraantjeswater. (1) We spelen met dit charter dus in op een vraag van de bevolking.

We mogen hierbij 2 elementen niet uit het oog verliezen: water blijft een schaars goed op wereldschaal en het gegeven van de 'waterarmoede', waarbij ook bij ons personen of families verstoken blijven van drinkbaar water, omdat ze hun rekeningen/waterfactuur niet kunnen betalen.

Herman Verbruggen, Marc Vertongen uit FC De Kampioenen, was presentator van  dienst en ging graag met iedereen op de foto.

Mijn eigen stad Sint-Truiden blonk weer uit door afwezigheid."

Hieronder kan u de perstekst vinden.

 

32 Limburgse gemeenten kiezen voor kraantjeswater

drinKraantjeswater – een project van De Watergroep, de afvalintercommunales Limburg.net en de Intercommunale Durme-Moervaart (IDM) – lanceert een kraantjeswatercharter voor gemeenten. Hiermee wil het project steden en gemeenten een duwtje in de rug geven om een gezonde en milieuvriendelijke leefomgeving te creëren. 32 Limburgse steden en gemeenten (her)bevestigen hun engagement en ondertekenen dit charter op 27 april 2018 in het bijzijn van Herman Verbruggen, de peter van het project.

De ene gemeente heeft al een goed uitgebouwd milieu- en/of gezondheidsbeleid, terwijl voor de andere gemeente het charter van drinKraantjeswater een eerste stap is. Door het charter te ondertekenen, maakt de gemeente het engagement officieel en kunnen ze kijken waar de noden binnen de gemeente liggen en vervolgens doordachte stappen zetten om meer inwoners aan de kraan te krijgen. Lisse Elsen, projectcoördinator drinKraantjeswater: “Samen met gemeenten willen we jong en oud overtuigen om te kiezen voor water van de kraan. Kraantjeswatergemeenten zullen zich inzetten om bewuster om te gaan met kostbaar water en nemen hun voorbeeldrol op door scholen, verenigingen en lokale bedrijven of organisaties mee te helpen overtuigen van de voordelen van het drinken van kraantjeswater.

Bouw aan een milieuvriendelijk en gezond drankbeleid

Met de ondertekening van het kraantjeswatercharter engageert de gemeente zich o.a. om in de gemeentelijke gebouwen enkel kraantjeswater te schenken als niet-bruisend water, verpakkingsafval te voorkomen door het gebruik van een hervulbare drinkfles, drinkbeker (of alternatief) te stimuleren en het drinken van kraantjeswater zoveel mogelijk te promoten bij medewerkers, inwoners, scholen, lokale bedrijven en verenigingen.

De gemeente kiest hiermee resoluut voor een gezond en milieuvriendelijk drankbeleid. “Voortaan zie je geen water in plastieken of glazen flessen meer in het gemeentehuis, maar kraantjeswater in karaffen. Kraantjeswater is veel voordeliger, voor het milieu én financieel”, klinkt het bij de gemeenten.

Gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove: “Het is inderdaad de bedoeling de bevolking te overtuigen zoveel mogelijk kraantjeswater te drinken, in dit geval via het gemeentelijk beleid. Hiermee spelen we in op duurzaam en gezondheids- en milieubeleid. Dit draag mee bij tot een structurele oplossing voor de problematiek van het zwerfafval, de reden waarom we ons als provincie Limburg ook hebben aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Ook sluit het aan bij het thema ontwikkelingssamenwerking, zoals de campagne ‘drinkraantjeswater’ die ik in 2010 als toenmalig burgemeester van Sint-Truiden gelanceerd heb.”

Kraantjeswater, de ideale dorstlesser

Herman Verbruggen, peter van drinKraantjeswater: “Hier vinden we het heel evident dat er 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 gezond water uit de kraan komt. Maar in de rest van de wereld hebben zo’n 660 miljoen mensen geen toegang tot zuiver water. We beseffen niet wat voor luxe we in huis hebben. En kraantjeswater drinken, dat is afval verminderen. Er komt geen verpakking of vervuiling door transport aan te pas. Ik ben fiere peter van dit project en draag graag mijn steentje bij om jong én oud hiervan bewust te maken. En alle Limburgers en Diestenaren daag ik uit om mee te doen aan afvalvrij mei en lid te worden van team kraantjeswater. Laat dat flessenwater staan en kies voor water van de kraan!”

Deze Limburgse steden en gemeenten gaan voor water van de kraan

Alken, As, Beringen, Bilzen, Bocholt, Borgloon, Dilsen-Stokkem, Gingelom, Ham, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Hoeselt, Kinrooi, Kortessem, Leopoldsburg, Lummen, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Overpelt, Peer, Riemst, Sint-Truiden, Tongeren, Voeren, Wellen, Zonhoven en Zutendaal bevestigden vandaag hun engagement en kiezen voor water van de kraan. In totaal ondertekenden meer dan 80 gemeenten uit Vlaanderen het charter.

Gemeenten die het charter willen ondertekenen kunnen dat via een online formulier doen op de website www.drinkraantjeswater.be/gemeentecharter.
Afvalvrij mei: schrijf je in op de website www.afvalvrijmei.be en word lid van team kraantjeswater!

Zie ook Zuinig met water    van 11-11-2017 en 'Klimaatadaptatieplan Limburg 2017’    van 21-09-2017 op deze website.

(1) Meer dan helft van Limburgers kiest voor kraantjeswater, Het Belang van Limburg, 27-04-2018, p. 1.