7de staatshervorming: neen!

Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag op 11 juli 2017 heeft minister-president Geert Bourgeois gepleit voor een verdere staatshervorming. (1)

"Ik vind dit pure onzin", zegt B Plus-voorzitter en gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
"Dit land is al onvoorstelbaar ingewikkeld en het wordt nog elke dag erger.
In plaats van een vereenvoudiging wordt de staatsstructuur steeds complexer met een slechtere en duurdere dienstverlening voor de burger.
Elke dag kunnen we hierover voorbeelden lezen, horen of zien via de media. 

Neem de krant De Morgen van precies dinsdag 11 juli 2017.
Een opiniestuk van econoom Geert Noels met als titel 'Vlaanderen kan beter' en ik citeer: "Op een aantal vlakken zou Vlaanderen dan wel wat meer naar zijn zuiderburen mogen kijken. De openbare wanorde van Vlaanderen kost handenvol geld, de natuur blijft ondergeschikt aan elk nieuw project of is slachtoffer van oude regels die steeds verder ineten op bestaande open ruimte en natuur.
Kortom, Vlaanderen moet goed omspringen met zijn verworven bevoegdheden en de lat veel hoger leggen, anders zal de roep blijven klinken om bevoegdheden te herfederaliseren". (2)
In diezelfde krant, twee pagina's verder, een artikel met als titel ‘Twee jaar wachten op job door staatshervorming’. (3)

De hervorming van de kinderbijslag is nog zo een dossier: regionaliseren, en nu wordt er een hoofdzakelijk regionaal systeem uitgewerkt voor de Vlaamse en de Duitstalige gemeenschap, het Waalse gewest en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie in Brussel.

Gezond verstand hebben we nodig in plaats van een verdere staatshervorming."

Hieronder vindt u het persbericht van B Plus naar aanleiding van het voorstel van de Vlaamse minister-president. 

(1) Bourgeois wil in 2019 meer bevoegdheden. De Tijd, 11-07-2017, p. 6.
(2) Twee jaar wachten op job door staatshervorming. De Morgen, 11-07-2017, p. 4.
(3) NOELS, G. Vlaanderen kan beter. De Morgen, 11-07-2017, p. 2.

Zie ook Wat vergeten we toch snel... van 19-04-2016 en Stilte aan het communautair front? van 25-02-2015 op deze website.