8e editie ‘Fruitcartoonale’!

Momenteel loopt de 8e editie van de ‘Fruitcartoonale’ in een organisatie van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie.

De cartoons zijn nog te bekijken in cultuurcentrum de Bogaard in Sint-Truiden tot en met 30 april 2009.
Nadien gaat de tentoonstelling nog naar Nieuwerkerken, Heers, Zoutleeuw en Geetbets.

Tijdens de academische zitting op vrijdag 3 april 2009 werden de laureaten bekendgemaakt.
Winnaar van de Gouden Award werd Luc Vernimmen uit Antwerpen, Jan Thomas uit Sint-Truiden werd tweede en Roger Fouquet uit Kessel-lo eindigde als derde laureaat.

Er waren dit jaar 427 inzendingen uit 34 verschillende landen.

“Deze ‘Fruitcartoonale’, die dit jaar als thema ‘Fruit: Culinair’ heeft, is inmiddels een traditie geworden, die ons fruit op een originele manier onder de aandacht brengt.”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Een dikke proficiat aan de initiatiefnemers en aan alle deelnemers. Ook hier geldt immers de leuze van de Olympische Spelen ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’.
En nog dit: het is in de rand van de cartoonale van 2004 dat ‘mijn huiscartoonist’ Dré Mathijs en ikzelf afgesproken hebben om regelmatig een cartoon voor mijn website te maken."

Hieronder vindt u de winnende cartoon, alsmede het voorwoord van burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove voor het boek Fruitcartoon 2009 dat uitgegeven is rond deze cartoonale.

Reeds voor het achtste jaar op rij organiseert de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie de internationale ‘Fruitcartoonale’.

Dit jaar is het thema ‘Fruit culinair’ en de cartoons zijn weer van een bijzonder hoog niveau.
Het wordt ongetwijfeld andermaal een succeseditie.

De ‘Fruitcartoonale’ zet Sint-Truiden als dé fruitregio in België en Vlaanderen al voor de achste keer volop in de schijnwerpers.
Het gekozen thema ‘Fruit culinair’ is actueler dan ooit.

Ik wil de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie  bedanken voor hun niet aflatende inzet om via allerhande initiatieven het Limburgs en Haspengouws fruit te promoten, tot zelfs ver buiten de landsgrenzen.
Speciale dank en felicitaties gaan naar maarschalk festiviteiten Johnny Vanderheyden, die er telkens voor zorgt dat deze cartoonale piekfijn georganiseerd is.

Cartoons zijn een kunstvorm, die minder populair is in vergelijking met een aantal andere kunstuitingen.
Met deze fruitcartoonale en de publicatie van dit boek krijgen cartoons de aandacht, die ze echt verdienen en kan ook de niet echte kunstliefhebber deze kunstvorm leren appreciëren. Op dit vlak biedt het thema ‘Fruit culinair’ eveneens bijzondere mogelijkheden.

De 100 beste inzendingen worden gebundeld in dit boek dat een blijvend aandenken is aan dit mooi en origineel initiatief en ik twijfel er niet aan dat er nog vele zullen volgen. Op deze manier wordt trouwens een nieuwe publicatie toegevoegd aan Trudonensia, de verzameling boeken die over Sint-Truiden handelen.
En een boek ‘blijft’, ook in deze tijden van toenemende digitalisering en informatisering van onze maatschappij.

Geniet ervan!

Ludwig Vandenhove
burgemeester van Sint-Truiden
federaal volksvertegenwoordiger

Het cartoonboek is aan 10,00 EUR te koop bij:
-
de balie van cultuurcentrum de Bogaard, Capucienessenstraat 8, 3800 Sint-Truiden;
- Johnny Vanderheyden van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie, Hamelstraat 39, 3800 Sint-Truiden.

Zie onder andere ook de tekst ‘Cartoon: 7e Euro-fruitcartoonale’ op deze website.

Tags: