Aandacht voor de vrije radio’s

De manager van Trudo FM uit Sint-Truiden, de heer Tim Dehaen, heeft een brief naar Vlaams minister van media Ingrid Lieten geschreven, omdat hij zich zorgen maakt over de toekomst van de lokale radio’s.
Zijn brief werd ondertekend door 40 andere radiostations over heel Vlaanderen.


“Ik begrijp deze bezorgdheid van de vrije radio’s en ondersteun dan ook deze actie”, zegt Ludwig Vandenhove.“In 2003, toen er heel wat vrije radio’s verdwenen zijn, heb ik eveneens al gepleit voor het behoud ervan, omdat zij een belangrijke impact hebben op het sociaal leven en het verenigingsleven.

De heer Tim Dehaen is sinds 2000 de drijvende kracht achter de lokale radio Trudo FM in Sint-Truiden.In 2002 kocht hij de frequentie om tevens in Borgloon uit te zenden en om zo het bereik en de reclame-inkomsten te vergroten.

Burgemeester
Ludwig Vandenhove/>: “Net als bij de lokale televisiestations zijn de reclame-inkomsten van de vrije radio’s geslonken, maar daar staan geen subsidies tegenover.
Zij hangen echt af van de reclame.
De grote bedrijven laten de vrije radio’s meer en meer links liggen. Bovendien is het verschil met regionale televisies dat die afhangen van grotere mediagroepen.

Via deze brief willen de vrije radio’s een aantal zaken aankaarten: zo is het model van de auteursrechten een probleem, waarbij ze zowel Sabam (voor de auteurs of de componisten), als een billijke vergoeding (voor de producenten en uitvoerders) moeten betalen.
Bij het berekenen van dat bedrag wordt er gekeken naar het potentiële aantal luisteraars, waarbij in het geval van twee zenders in hetzelfde gebied tweemaal wordt betaald voor dezelfde luisteraars (zoals bij Trudo FM uit Sint-Truiden).
De kosten om lokale radio te maken, lopen op, terwijl de inkomsten dalen.”

Daarnaast is het probleem van het frequentieplan dat sinds 2004 niet meer is aangepast. Zo storen sommige stations elkaar of zijn ze niet te ontvangen.
Het frequentieplan wordt in 2016 herbekeken, maar een algemene analyse dringt zich op.

Burgemeester
Ludwig Vandenhove/> heeft bij minister van media Ingrid Lieten aangedrongen om te luisteren naar de klachten van de vrije radio’s en om te trachten er iets aan te doen.
Minister Ingrid Lieten heeft toegezegd aan
Ludwig Vandenhove/> dat ‘ze nog deze regeerperiode een initiatief zal nemen om uiterlijk in 2016 tot een hernieuwd radiolandschap te komen. Daarbij zal zij in de mate van het mogelijke rekening proberen te houden me de positie van kwetsbare, maar maatschappelijk relevante radio-initiatieven.’
Op donderdag 26 januari 2012 is het eerste gesprek gepland.

“De lokale zenders kunnen op mij blijven rekenen, net zoals dit in het verleden altijd het geval is geweest.”, besluit Ludwig Vandenhove.

Zie onder andere de teksten ‘Lokale radio’s’ van 24 september 2003 en ‘Cartoon: Radio Velm ON AIR’ van 21 april 2011 op deze website.