Actie ‘Geen buit, geen dief’ gelanceerd

Op dinsdag 11 december 2012 is de actie ‘Geen buit, geen dief’ gelanceerd in de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken.

Diefstallen van en uit voertuigen blijven aandachtspunten van de preventiedienst van Sint-Truiden en van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken.
Er worden naast de politionele acties en controles, regelmatig preventieve acties georganiseerd. Inwoners van de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken kunnen bijvoorbeeld jaarlijks gratis hun autoruiten en aanhangwagens laten graveren.”, zegt waarnemend burgemeester Johnny Vangrieken.

Het aantal voltooide diefstallen en het aantal pogingen tot diefstal uit voertuigen is de laatste jaren sterk gedaald.

De gemeenschapswachten voeren wekelijks preventieve autocontroles uit op de belangrijkste parkings van Sint-Truiden.
Er worden bij veel van de gecontroleerde voertuigen nog tekortkomingen vastgesteld.
Het gaat om slecht afgesloten wagens en/of over global positioning system (gps)-toestellen, een gsm, een laptop, een handtas of een portefeuille, die in het zicht blijven liggen. Ook huissleutels blijven heel vaak onnodig in de wagen achter.

Daarom ontwikkelde de preventiedienst aanvullend op de bestaande acties een nieuwe preventiecampagne ‘Geen buit, geen dief’ naar het voorbeeld van de stad Gent.

Op de grote parkings in en rond het stadscentrum zullen waarschuwingsborden met de boodschap ‘Geen buit, geen dief’ opgehangen worden. Ook op de parkeerautomaten zal een sticker met deze boodschap komen. Bovendien zullen de gemeenschapswachten op regelmatige tijdstippen een folder met tips uitdelen.

 

Het is een vrij agressieve campagne, die de bestuurder, ondanks de lage cijfers que autodiefstallen, nog meer moet sensibiliseren om geen waardevolle spullen in de auto te laten liggen.
Ik blijf enorm geloven in preventie, maar het is spijtig dat de boodschap steeds ‘harder’ moet worden om (nog) op te vallen.”, zegt titelvoerend burgemeester Ludwig Vandenhove.

Zie onder andere de tekst “Graveren van autoruiten en aanhangwagens voorkomt diefstal!” van 28 juni 2011 op deze website.