Afsluiten/Verkeerssituatie Engelbamp opnieuw bekijken!

Dat zeggen schepen van sport en verkeer
Bert Breesch, schepen van groen en leefmilieu
Filip Moers en burgemeester
Ludwig Vandenhove namens sp.a Sint-Truiden.

“Er is, buiten een beperkt overleg met een aantal eigenaars en landbouwers (er zal/zou een tractorsluis geplaatst worden), niet teruggekoppeld en/of gecommuniceerd met de betrokken buurt of omgeving.
Dit gaat in tegen ons algemeen beleid om de bevolking te informeren en maximaal te betrekken bij politieke beslissingen.
Wij hebben de betrokken ambtena(a)r(en) daar onmiddellijk op gewezen!

 

 

 

 

Inhoudelijk is het afsluiten van de Engelbamp voor gemotoriseerd verkeer niet zomaar gebeurd: al jaren klagen bewoners en burgers over het te snel verkeer en het sluipverkeer, hetgeen bevestigd wordt door de uitgevoerde verkeerstellingen (heel wat metingen boven de 100 kilometer per uur!). Bovendien verloopt het recreatief fietsroutenetwerk langs daar en willen wij als stadsbestuur een veilige fiets- en wandelverbinding maken met het provinciaal domein Nieuwenhoven.  De proefopstelling, die er nu staat (voor 6 maanden) en die geen doorgaand verkeer meer mogelijk maakt, was daarenboven een voorwaarde voor de realisatie van de ‘greenspot’ Nieuwenhoven door de provincie Limburg en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (officieel ingehuldigd op zondag 17 oktober 2010).
Deze ‘greenspot’ moet kwaliteitsvolle wandelingen buiten het provinciaal domein ‘Nieuwenhoven’ in de kijker plaatsen.

 

 

Wij zullen aan het college van burgemeester en schepenen voorstellen om deze maatregel te herbekijken en te zoeken naar alternatieven, rekening houdend met alle elementen: verkeersveiligheid met vooral aandacht voor de zwakke weggebruiker, landbouw, natuur, sport (heel wat wielertoeristen doen die helling aan en de volgwagens kunnen niet meer door) en toerisme. Bovendien moeten we nagaan hoe we de bevolking uit de betrokken regio daar maximaal kunnen mee betrekken.

 

 

Maar voor alle duidelijkheid: met petitielijsten met vele handtekeningen van de gemeente Alken gaan we geen rekening houden. Deze bevestigen immers dat de Engelbamp gebruikt wordt als sluipweg en om te snel te rijden.”