Akkoord met Kurt: steun voor de evenementensector

Partijgenoot en collega Vlaams volksvertegenwoordiger Kurt De Loor schreef een OPINIE op www.knack.be over de huidige problemen in de evenementensector als gevolg van Corona. (1)

“Ik ben het volledig eens met hem”, zegt Ludwig Vandenhove. “Als sp.a hebben wij ook een resolutie ingediend in het Vlaams parlement ter ondersteuning van deze branche, maar ze is weggestemd door de N-VA-CD&V-Open Vld-meerderheid. (2)

Op maandag 3 augustus 2020 is dan de mededeling gekomen dat concertzaal Ancienne Belgique in Brussel  de medewerking stopzet met meer dan 200 externe medewerkers. (3)
Volgens personen, die het kunnen weten: de eerste dominosteen, die valt en er gaan er nog volgen.

Een specifiek probleem van de evenementensector is dat er gewerkt wordt met heel wat tijdelijke en precaire statuten.
Als het economisch goed gaat, is dat geen aandachtspunt, maar bij de minste economische krimp zijn dat de eerste slachtoffers, die bovendien weinig of niet genieten van een goede sociale bescherming. Vandaar dat ik bijvoorbeeld ook zo ben tegen de praktijken van Ubers en andere firma’s,  die koeriers inschakelen om allerlei vormen van eten rond te brengen. Of firma’s, die pakjes ronddragen.

Dat zijn de zwakke plekken van onze economie, waar spijtig genoeg te weinig bij stilgestaan wordt.
Hopelijk doet Corona de ogen NU opengaan. Zo heeft Corona nog heel wat punten in het Belgisch en Vlaams economisch systeem blootgelegd.”

Hieronder vindt u de OPINIE.

  • (2)’Voorstel van resolutie over een sterk relanceplan voor de cultuur- en eventsector’, Katia Segers, Kurt De Loor en Conner Rousseau, plenaire vergadering Vlaams parlement, www.vlaamsparlement.be, woensdag 8 juli 2020.
  • Zie onder andere ook ‘Na Corona?’ van maandag 20 april 2020.