Alles pakken ze ons – Limburg - af

"Vlaanderen blijft maar centraliseren, nu weer het ochtendprogramma van de regionale radiozenders van Radio 2” (1)(2), zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Voor mij is dat een slechte beslissing.
Het regionale nieuws van Radio 2 zorgt er net voor dat de Vlaamse Radio en Televisie (VRT) dichter bij de burger staat.
Bepaald regionaal nieuws krijg je nu éénmaal nationaal niet ‘verkocht’.

De reactie van de meeste gouverneurs is terecht en dat is hun taak: zij worden betaald om de provinciale belangen te verdedigen.

Het gaat weer maar eens om een besparingsoperatie ten nadele van het provinciale blok op Radio 2, nadat dit een aantal jaren geleden in 2015 ook al het geval is geweest.
Besparen, terwijl er tegelijkertijd veel geld wordt uitgegeven aan exclusiviteitscontracten met bekende gezichten, omdat ze anders ‘naar de concurrentie’ lopen. Wel van mij mogen die naar de concurrentie gaan.
Ik betaal graag belastinggeld voor de openbare omroep, waar ik een principiële verdediger van ben, maar dat geld kan nuttiger besteed worden dan aan bekende schermgezichten, onder andere aan een sterke provinciale en regionale berichtgeving.
Tussen haakjes: hoe zijn die schermgezichten zo bekend geworden? Precies, vaak dankzij hun aanwezigheid op de VRT. En die bekendheid maken ze dan ook nog eens te gelde via hun aanwezigheid op heel wat private organisaties en evenementen waar ze zich dik voor laten betalen.

Als Limburger ben ik blij dat de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters het voortouw genomen heeft in de (re)actie voor het behoud van een eigen regionaal ochtendprogramma op Radio 2, zo hoort het.
Ik steun zelfs zijn oproep om Radio 2 te ‘boycotten’. MAAR: enige logica en consequentie zijn op hun plaats.
Het is precies de N-VA, de partij van de huidige Limburgse gouverneur, die zoveel mogelijk wil centraliseren en zelfs uiteindelijk de provincies wil afschaffen. Wel, dan krijg je zulke beslissingen van de VRT, die in die lijn passen.
Die inconsequentie van de N-VA kennen we inmiddels: pleiten voor de afschaffing van de provincies, maar ondertussen functies als gouverneur en als gedeputeerde invullen, sorry ‘bezetten’.
In diezelfde context ben ik benieuwd naar de houding van de N-VA indien deze zaak aanhangig zou gemaakt  worden in het Vlaams parlement, zoals gouverneur Jos Lantmeeters voorstelt.
Zijn partij zal dan niet thuisgeven.

Voorzitter Frieda Brepoels van de VRT, ook N-VA en partijgenote van Jos Lantmeeters, verdedigt de beslissing. Nochtans is zij ooit Limburgs gedeputeerde geweest.
Ik noem dat een beetje ‘haar jas draaien’.
Een (ex-)gedeputeerde wordt geacht de belangen van het provinciale niveau te verdedigen, anders moet je die functie niet aanvaarden.

Zo blijven de regionale commerciële media, zoals Het Belang van Limburg, nog de enige spreekbuis voor lokale en regionale thema’s. Een verschraling, maar ook een ongezonde monopolie positie.  

Neen, ik blijf een principieel verdediger van een openbare omroep, maar deze openbare omroep wordt minder en minder mijn openbare omroep.”

  • (1)Yves Lambrix, ’Verschraling’, DE KERN, Het Belang van Limburg, donderdag 25 augustus 2022, pagina 2.