Asbestproblematiek sneller aanpakken

Het gebruik van asbest is in België verboden sinds 2001. Dat betekent echter niet dat er in heel wat gebouwen in België en Vlaanderen geen asbest meer zit, integendeel zelfs.
De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) schat dat het over 2,3 miljoen ton gaat.

"Het is belangrijk dat er op het terrein - schoolgebouwen, jeugd- en sportinfrastructuur, huizen van particulieren, etc. - de nodige inspanningen gebeuren met steun van de Vlaamse overheid.
OVAM voorziet de nodige subsidies, maar daarbij is het belangrijk dat deze vlot en snel uitbetaald worden", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

"In Limburg worden de Vlaamse subsidies voor asbest gecoördineerd via de provincie Limburg, die deze taak uitbesteed heeft aan de vzw Duurzaam Bouwen Limburg (DuBo Limburg).
Ik heb indertijd als Limburgs gedeputeerde dat project nog opgestart.
Blijkbaar zijn daar nu een aantal problemen rond met als gevolg dat de aanvragers de subsidies nog niet uitbetaald gekregen hebben.

Ik heb hierover Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir ondervraagd op dinsdag 7 december 2021 in de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie."

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Zuhal Demir. (1)

  • Foto: Shutterstock.com.