Asbestverwijdering moet prioriteit worden

'Bedrijven maken amper werk van asbestverwijdering': dat is de titel van een artikel in Het Belang van Limburg van vrijdag 24 augustus 2018. (1)

Ik sta achter het pleidooi van provinciaal secretaris van de Algemene Centrale van het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV) Rob Urbain dat de bedrijven meer inspanningen zouden moeten doen om asbest te verwijderen in bedrijfsgebouwen.
De ondernemingen beperken zich meestal tot het het opstellen van beheersplannen om de situatie 'onder controle te houden'.

"Ik heb dit nog bepleit tijdens de studiedag van het Provinciaal Veiligheidscomité Limburg / Provinciaal Comité Limburg voor de Bevordering van de Arbeid (PVL/PCLBA) op dinsdag 12 juni 2018 (2)", zegt gedeputeerde van Veiligheid en voorzitter Ludwig Vandenhove.
"De burgers liggen terecht in toenemende mate wakker van het asbestprobleem. Als politiek moeten we daar dan ook mee bezig zijn.
Als asbest zich in overheidsgebouwen voordoet, wordt er snel ingegrepen.
Hetzelfde zou moeten gelden voor private bedrijfsgebouwen.
In afwachting moeten de betrokken werknemers goed geïnformeerd en begeleid worden.

Als vzw Dubolimburg onderzoeken wij momenteel hoe we burgers die gebruik maken van 'De Huisdokter' (3), maximaal kunnen ondersteunen wanneer ze met asbest geconfronteerd worden."  

 

(1) Bedrijven maken amper werk van asbestverwijdering. Het Belang van Limburg, 24-08-2018, p. 1.
“Asbest is geen prioriteit”. Het Belang van Limburg, 24-08-2018, p. 15.

(2) Asbest: een groot probleem. www.ludwigvandenhove.be, 14-06-2018.
(3) 1 000ste renovatieadvies van de Huisdokter gevierd. www.ludwigvandenhove.be, 15-12-2017.

Zie ook Folder ‘Asbest in huis’ van 19-05-2017 op deze website.

Foto: HBVL