Basisschool De Wonder-wijzer bespaart fors op energiefactuur

"Basisschool  De Wonder-wijzer in Zutendaal (Hoogstraat 41) geeft het goede voorbeeld qua energiebesparing", zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove.

Ludwig Vandenhove bracht een werkbezoek aan de ervaringsgerichte basisschool op maandag 30 januari 2017.

"Het is een mooi model dat uitgewerkt is in deze school", aldus Ludwig Vandenhove.
"Er wordt veel gepraat over zonnepanelen in scholen, buurten, etc. , maar de praktijk is vaak (te) ingewikkeld om projecten concreet te realiseren.
Hier is het gelukt.
Het gegeven dat het hier gaat om een ervaringsgerichte school, die bestuurd wordt door ouders en leerkrachten samen, is hier niet vreemd aan. (1) De eigendomsstructuur blijkt immers vaak een moeilijke klip om te nemen.
Het geld voor de investering van de zonnepanelen en de light-emitting diode (LED)-verlichting is samengebracht door ouders en sympathisanten en wordt gerecupereerd en terugbetaald via de gerealiseerde energiebezuinigingen.

We gaan dit model gedetailleerd uitschrijven en overmaken aan alle Limburgse scholen. Ook plannen we een werkbezoek aan De Wonder-wijzer met de geïnteresseerde instellingen.

Er is ook een begeleidend educatief pakket uitgewerkt, waarbij de leerlingen kunnen ervaren hoe zonnepanelen werken.
We zullen dit pakket in het Milieuzorg Op School (MOS)-aanbod stoppen. Basisschool De Wonder-wijzer is trouwens een zeer actieve MOS-school.

En om het project 'totaal lokaal' te maken: de zonnepanelen zijn gelegd door een firma uit Zutendaal.

Hieronder vindt u het persbericht.

 

(1) De school is lid van de vzw Federatie van Onafhankelijke Pluralistische Emancipatorische Methodescholen (FOPEM).
Zie open.fopem.be en www.de-wonder-wijzer.be

 

Zie onder andere Ouders lenen school geld voor zonnepanelen. Het Nieuwsblad, 31-01-2017, p. 4. Ouders lenen school geld voor zonnepanelen. Het Belang van Limburg, 31-01-2017, p. 21. Bronsgroen gaat scholen sensibiliseren voor alternatieve energie. www.nieuwsblad.be, 30-01-2017.

Zie ook Groene Vlag en logo 3 van 21-12-2016 en Milieuzorg Op School (MOS) in Leefschool “De Villa” in Sint-Truiden van 24-03-2016 op deze website.