BE2020-DYNAMISCH LIMBURG gelanceerd

Op vrijdag 4 september 2015 werd in Beringen bij GUTAMI SOLAR, Koolmijnlaan 181, officieel het initiatief BE2020-DYNAMISCH LIMBURG boven de doopvont gehouden.

be2020 is een nieuw platform dat wil zorgen dat Limburgse consumenten, gemeenten en bedrijven samen de klimaatdoelen van 2020 behalen: 20% minder CO2-uitstoot, 20% energiezuiniger, minimaal 20% energie uit hernieuwbare energiebronnen.
Zie www.be2020.nu.

Gedeputeerde van Duurzaamheid Ludwig Vandenhove was één van de sprekers.

Ludwig Vandenhove: "Ik ben blij met dit initiatief.
Klimaatneutraliteit is de verantwoordelijkheid van elke Limburger op haar /zijn plaats.

Wij nemen vanuit de overheid, ook diverse Limburgse gemeenten en het provinciebestuur, verschillende initiatieven om burgers, bedrijven, scholen en andere organisaties zoveel mogelijk aan te zetten tot bepaalde activiteiten, die bijdragen aan een toekomstig klimaatneutraal Limburg. Maar het is de eerste maal dat vanuit de private sector  zo een gezamenlijk aanbod komt.
Het biedt de mogelijkheid om nog meer Limburgers over de brug te halen energiezuiniger, duurzamer en meer klimaatneutraal te gaan handelen.

Bedrijven kunnen zich aansluiten en hun offertes kenbaar maken via dit platform.
Het betreft alle takken van 'groene energie': dubbele beglazing, isolatie onder allerlei vormen, warmtepompen, warmtepompboilers, zonnepanelen, zuinige ketels, etc.
Iedere mogelijke klant kan zich inschrijven en alzo in contact komen met  de juiste aanbieder.
Het is in feite een vorm van samen aankopen, die uitgaat van de particuliere sector.

In tegenstelling tot andere provincies (bijvoorbeeld Antwerpen) hebben wij vanuit het provinciebestuur van Limburg nooit samen aankopen georganiseerd.
Wij laten dit over aan coöperaties en het ‘middenveld’.

Wij kunnen in Limburg nog heel wat winst boeken qua CO2-problematiek bij de bedrijven. We moeten daartoe vooral de kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) stimuleren en ondersteunen.
Momenteel zijn we daar als provincie een aantal initiatieven aan het nemen. Zo zullen we proberen te werken via de milieucoördinatoren, die vaak extern ingeschakeld worden. Bovendien hebben kleinere ondernemingen en zelfstandigen niet altijd de tijd om zich daarmee bezig te houden, ook al kunnen ze er heel wat geld mee uitsparen. Het blijkt bijvoorbeeld algemeen voor Vlaanderen dat er weinig gebruik gemaakt worden van allerlei subsidiemogelijkheden.
'Een echte zelfstandige moet werken' en kan niet op dezelfde manier benaderd worden dan grote bedrijven, die daarvoor meestal specifiek personeel in dienst hebben.

Elke leverancier en installateur, die zich aansluit bij het platform engageert zich om geld te doneren aan een goed doel: ofwel Een Hart voor Limburg, ofwel het Huis Erika Thijs.

Proficiat aan de initiatiefnemers.
Ik zal ze kortelings uitnodigen om rond de tafel gaan te zitten om te kijken hoe we zo goed mogelijk kunnen samenwerken met een aantal eerder officiële instanties, zoals Greenville in Houthalen-Helchteren en de vzw DUBOLIMBURG."

Zie www.GUTAMI-SOLAR.com.  

Zie ook Dag van Milieu en Duurzaam Ondernemen van 22-06-2015 en Geen samenaankopen van 23-01-2015 op deze website.

 

Tags: