Beleidsplan Ruimte Vlaanderen niet goedgekeurd

"Gelukkig hebben wij er als provincie Limburg kunnen voor zorgen dat de Vlaamse regering de oorspronkelijke versie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) nog niet goedgekeurd heeft", zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

"Nog maar eens een bewijs dat de provincie Limburg nodig blijft. En we zullen waakzaam moeten blijven".

Hieronder vindt u het persbericht van sp.a-Limburg.

sp.a Limburg tevreden:              

Vlaamse regering keurt Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) niet goed
"Sp.a Limburg is tevreden dat de Vlaamse regering het voorliggende BRV niet goedgekeurd heeft.
Het zou rampzalige gevolgen voor Limburg gehad hebben.
Limburg verdient voldoende ontwikkelingskansen.",
zegt voorzitter Peter Vanvelthoven.

“Wij hopen dat de Vlaamse regering nu de tijd neemt om het BRV aan te passen, rekening houdende met de vragen van Limburg. Zij beschikken daartoe over de specifieke studie van het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO), die is uitgevoerd namens de provincie Limburg. Nog maar eens een bewijs dat de provincie Limburg nodig blijft om onze belangen optimaal te verdedigen in Brussel.”

Het huidige voorliggende BRV vanuit Vlaanderen vertrekt van knooppunten en voorzieningen, die vooral uitgaan van wat nu in Vlaanderen aanwezig is.

Limburg met beperktere knooppunten wordt daarbij bijna als 'groene parking' van Vlaanderen gezien voor wat betreft toekomstige ontwikkelingskansen.

De studie, waartoe de provincie Limburg opdracht gegeven heeft, kijkt specifiek vanuit een Limburgse invalshoek naar de knooppunten. Bovendien wordt het vele groen in Limburg positief en als een opportuniteit bekeken, niet als een nadeel.

In de studie vergelijkt VITO de ontwikkelingskansen van het scenario dat door Vlaanderen wordt gehanteerd met de mogelijkheden, die blijken uit de specifieke oefening voor Limburg, het zogeheten Spartacus scenario. Het Spartacus scenario is een voor Limburg toekomstgericht scenario, waarin eveneens de mogelijkheden zijn opgenomen, die de fietssnelwegen bieden, een exclusief provinciaal beleidsdossier.

“Als sp.a Limburg rekenen wij op alle partijen, die nu pleiten voor het behoud van het provinciale niveau, om ook de Limburgse belangen voluit te verdedigen bij de opmaak van het BRV".

Zie onder andere “Het zoveelste bewijs dat de provincie Limburg nodig blijft”, Het Belang van Limburg, 23-07-2018, p. 6.

Zie ook  Akkoord met Gouverneur Herman Reynders  van 11-01-2018 en Limburg: de parking van Antwerpen? van 09-12-2017 op deze website.

Tags: