Belevingsboomgaard geopend in Voeren

Op dinsdag 17 september 2013 openden de gemeente Voeren en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) een belevingsboomgaard in Voeren, samen met 180 leerlingen van de Provinciale Basisschool Voeren en de Sint-Jozefschool De Plank.

In een belevingsboomgaard wordt het educatieve aan het aangename gekoppeld: er zijn infoborden over de verschillende soorten fauna en flora, maar ook speeltoestellen en zitbanken.
Bezoekers kunnen hier proeven van het (onbespoten) fruit, iets wat verboden is tijdens wandelingen door Haspengouw langs de traditionele boomgaarden van de fruitboeren.”, aldus bevoegd gedeputeerde en voorzitter van RLHV Ludwig Vandenhove.

 

Wegens besprekingen in het kader van het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) kon de gedeputeerde zelf niet aanwezig op dit ludieke persmoment.

Hieronder vindt u het persbericht.

Unieke speelboomgaard geopend in Voeren

Dinsdag 17 september openen 180  leerlingen een unieke Speelboomgaard in Voeren.
De leerlingen van de Provinciale basisschool en de Sint-Jozefschool De Plank mogen als allereerste deze Speelboomgaard inwijden. Deze gemeentelijke boomgaard is sinds kort toegankelijk gemaakt en ingericht als een echte belevingsboomgaard.

Dankzij permanente plukstokken en een haag van kleinfruit kan je er naar hartenlust proeven van het onbespoten fruit. Er worden houten speeltoestellen en zitbanken geplaatst in de boomgaard om vrijuit te ravotten en te genieten van het uitzicht. Een gemaaid pad voert je langs enkele infoborden met typische Voerense soorten zoals de honingbij, steenuil, vroedmeesterpad en groene specht.

Op 17 september zijn er tal van workshops voorzien voor de kinderen. Ze kunnen kiezen tussen appelsap persen, bijenhotels maken, nestkasten timmeren, wilgenvlechten, braakbalpluizen, een speurzoektocht... De activiteiten starten om 9u30 en duren tot 14u30.
Om 14 u komt burgemeester Huub Broers een korte toelichting geven.

Deze Speelboomgaard is een gemeenschappelijke realisatie van de gemeente Voeren en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. De 15.000 euro kosten worden gesubsidieerd door de Koning Boudewijnstichting, de Provincie Limburg en door het Interregproject Habitat Euregio.

De boomgaard die vlak achter het gemeentelijke milieupark ligt, moet ook in de toekomst een speel en ontmoetingsplek blijven voor de omwonenden en toeristen in de regio.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove:Deze belevingsboomgaard is een sluitstuk op het Habitat Euregioproject waar de Provincie heeft aan meegefinancierd. Dankzij de intense samenwerking tussen het Regionaal Landschap, Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos, gaat het in de voerstreek momenteel weer iets beter met de uiterst zeldzame vroedmeesterpad.

Ook in deze speelboomgaard is een bestaande veedrinkbak geschikt gemaakt voor de vroedmeesterpad. En dankzij de informatieborden leren alle bezoekers nu spelenderwijs over deze bijzondere paddensoort en over andere typische soorten in en om de boomgaard.

Het draagvlak dat hierdoor gecreëerd wordt, draagt bij tot meer begrip bij de bevolking en is hopelijk een aanzet voor meer acties in de toekomst.

Bekijk het filmpje In Voeren kunnen kinderen spelen in een speelboomgaard van Karrewiet.

 

Zie ook Wandelen in Haspengouw: een absolute aanrader van 13-06-2013 en Geologische fietsroute Voerstreek-Mergelland gelanceerd van 06-07-2013 op deze website.

Tags: