Besparingsplan minister van Defensie Pieter De Crem ... waar is het overleg?

Minister van Defensie bespaart niet alleen zwaar, met alle gevolgen vandien voor het personeel, maar heeft hierover ook niet of nauwelijks echt overleg gepleegd met de representatieve legervakbonden.


Deze aanpak zet zelfs het zo typisch Belgische overlegmodel op de helling.

Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/> schreef hierover, samen met enkele sp.a-collega’s uit het federaal parlement, een vrije tribune, die verschenen is in het decembernummer van het maandelijks tijdschrift Info Defensie van de Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD)-defensie.

Hieronder vindt u de integrale tekst van deze bijdrage.

Waarom zouden we nog moeten overleggen ??
De minister weet toch hoe het moet !!

De herstructurering bij Defensie, vervat in het plan De Crem, zal een enorme impact hebben. Een impact op het leven van het personeel van Defensie in kwestie, en niet in het minst op hun gezin en gezinsleven. De Minister spreekt van overleggen, donderdag (nvdr: 12 november 09) nog in het Parlement, maar heeft blijkbaar niet de minste notie van het begrip. Als hij op deze arrogante, nietsontziende manier doorgaat, zullen drama’s het gevolg zijn. En dat is de hoofdreden waarom zes van de zeven sociale onderhandelaars niet aan tafel gaan, geen andere. De Crem moet voor één keer die arrogantie laten vallen, en op een normale manier met mensen praten, teneinde vooral menselijk leed en moeilijke levensomstandigheden voor duizenden te vermijden.

Het gaat om 23 sluitingen van kazernes en meer dan 7000 personeelsleden bij Defensie. De bedoeling is sluiten van kazernes, niet vervangen van pensioengerechtigden, en verhuizen van de militairen waar er wordt gesloten. Mogelijks staat er een strategobord in het bureau van De Crem waarop hij even schuift op het bord met de pionnetjes. Dat even schuiven met de pionnetjes houdt in dat duizenden gezinnen ofwel moeten verhuizen, ofwel dat er voor duizenden gezinnen een ouder veel meer afwezig zal zijn. En we hebben het over Defensie, een overheidssector waar afwezigheid thuis al redelijk vaak gevraagd wordt. Zeker nu de Minister ook al oplegt dat er meer militairen constant in het buitenland moeten zijn. Voor welke keuze staan al die gezinnen?
Moeten ze opnieuw verhuizen, want vele van hen hebben dat al minstens één keer gedaan, de meeste zelfs al een aantal keer? Moeten ze hun kinderen uit hun omgeving wegtrekken? Moet hun partner volgen en misschien zelf hun job opgeven?

Het zijn allemaal vragen die terecht worden gesteld door zes van de zeven betrokken bonden en sociale partners. Ze werden ook geformuleerd in de pamfletten die door Defensie verboden werden. Waarom niet, censuur kan er ook nog bij. Vandaar dat diezelfde sociale partners een paar eenvoudige vragen hadden voor de Minister bij aanvang van het overleg. Zoals : op basis waarvan werden de beslissingen genomen? Zijn er voorzieningen getroffen om deze massale “sociale verhuis” te begeleiden en is er geld vrijgemaakt voor de uitvoering? Dat soort vragen. Maar een beetje Minister van Defensie wuift dat soort gedurfde bevragingen toch best weg met het handje.
No questions asked. Sterker nog, hij zei op 12 november in de Senaat herhaaldelijk dat hij overlegt. Quod non.

En dus wil De Crem even in anderhalf jaar heel deze operatie er door duwen. Alsof het voor al die gezinnen de evidentie zelve moet zijn. Alsof ze hem moeten bedanken voor zo veel voorzienigheid. Want ook op de vraag om dit iets geleidelijker te doen : geen antwoord. Laten we wel wezen, de sociale partners van Defensie waren en zijn bereid om een grote hervorming te doen. Daar gaat het zelfs niet om. Het gaat om het feit dat we in een land met een traditie van sociaal overleg, ook een reden hebben voor die traditie. Die reden is dat de vakbonden in een organisatie mensen zijn die een paar decennia aanwezig blijven. In een complexe zeer verspreide structuur van Defensie is dat wellicht ook nodig om de volledige kennis van de situatie én de historiek in de vingers te krijgen.

Een Minister niet. Die blijft een paar jaar. Die kan zich laten vertellen hoe de vork aan de steel zit.
Maar die kan het niet weten. En daarom durven we duidelijk stellen dat het hier om arrogantie gaat. Een Minister die vindt dat de sociale partners geen vragen moeten stellen, of er minstens geen antwoord op dient te geven. Een Minister die vindt dat overleg er in bestaat dat hij zijnbeslissingen meedeelt, en niet dat er op voorhand plannen worden besproken om te horen wat de opmerkingen zijn om er vervolgens een definitief plan van te maken. En is het niet zo dat er altijd te vinden zijn die kritiek hebben, zeker bij grote hervormingen? Natuurlijk, maar het gaat hier om een grote hervorming met impact op het leven van duizenden. En zes van de zeven partners die die mensen in veel gevallen zelfs persoonlijk kennen, geven nu al een hele tijd een sterk signaal.

Het signaal dat ze geven is dat De Crem moet stoppen met te doen alsof hij overlegt. Dat hij echt moet overleggen , en zelfs dat ze bereid zijn om dat in alle constructiviteit te doen, als er maar gepraat wordt. Ze vragen dat om drama’s te vermijden. De Minister heeft er geen oren naar en probeert zelfs aan de buitenwereld te doen alsof hij luistert en overlegt. Ik zoek nog een sterker woord dan arrogantie, maar vindt er niet meteen één om tegen een Minister te gebruiken. Het personeel van Defensie zal zondag 15 november 2009 dan ook tegen De Crem betogen. Ze verdienen alle steun, want ze verdienen het dat er toch even wordt nagedacht over een ingrijpende verandering in hun al niet altijd evidente gezinsleven. Er is nog geen mens gestorven door te luisteren naar mensen die weten waar het over gaat, en bij te sturen op hun advies. Maar dat niet doen … Minister De Crem, laat uw arrogantie vallen en luister naar de sociale partners.

John Crombez - gemeenschapssenator sp.a
Bruno Tobback - sp.a fractieleider Kamer
David Geerts - volksvertegenwoordiger sp.a
Ludwig Vandenhove/> - voorzitter Kamercommissie Defensie
Dirk Van der Maelen - volksvertegenwoordiger sp.a

Magda Raemaekers - volksvertegenwoordiger sp.a

Zie onder andere ook de teksten ‘Commissievoorzitter
Ludwig Vandenhove/> vraagt dringende samenroeping van commissie Landsverdediging’ en 'De Crem kent het leger niet!' op deze website.