Brandhoutstraat terug open.

Sinds de gemeenteraad van maandag 22 augustus 2011 is de Brandhoutstraat, die sinds 8 juli 2011 door burgemeester
Ludwig Vandenhove werd afgesloten voor doorgaand verkeer, weer opengesteld.

“Wij hebben de stemming verloren tijdens de gemeenteraad van maandag 22 augustus 2011, maar de inwoners van de Brandhoutstraat hebben zelf ook verloren, want hun straat is opnieuw verkeersonveilig.”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove.

Het dossier Brandhoutstraat is typisch voor het (non)beleid van CD&V en Open VLD qua verkeersveiligheid en mobiliteit: grote verklaringen over autoluwe, zelfs autovrije straten, over prioriteit voor de zwakke weggebruiker, over veilig schoolverkeer, etc., maar als het op stemmen aankomt, kiezen ze steeds voor ‘koning auto’.”

 

 

 

 

Op de gemeenteraad van 22 augustus 2011 werd eveneens het afsluiten van de Engelbamp, met uitzondering voor landbouwvoertuigen, aangelanden, brandweervoertuigen en ziekenwagens, voorgelegd. Ook hier verloor Lijst Burgemeester (sp.a-Groen!) de stemming.

 

 

“Dit zet de wandeling, die op initiatief van de provincie Limburg en in samenwerking met het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren en de stad Sint-Truiden is opgezet en waarbij er een volwaardige ‘Greenspot’ Nieuwenhoven zou ontstaan, ernstig op de helling.”, zeggen schepen van groen en milieu
Filip Moers en burgemeester
Ludwig Vandenhove.

De provincie Limburg legde hierbij de eis op aan de gemeente Nieuwerkerken en de stad Sint-Truiden dat het sluikverkeer langs de ‘Viersprong’ moest geweerd worden. De gemeenteraad van Nieuwerkerken ging akkoord en tevens het college van burgemeester en schepenen van de stad Sint-Truiden was akkoord en plaatste een proefopstelling aan de Engelbamp.
Deze wordt door de stemming van de gemeenteraad op maandag 22 augustus 2011 teniet gedaan.
Op initiatief van
Filip Moers werd onmiddellijk een brief gestuurd naar de provincie Limburg om te kijken of het nog mogelijk is om onder die omstandigheden de wandeling en de Greenspot te behouden.

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u de integrale versie van de brief, die na de gemeenteraad verspreid werd aan de bewoners van de Brandhoutstraat.

 

 

Geachte mevrouw
Geachte heer
Beste

 

 

Zoals u wellicht weet, heeft de gemeenteraad van maandag 22 augustus 2011 beslist om het afsluiten van de Brandhoutstraat ongedaan te maken (CD&V, Open VLD en Vlaams Belang stemden voor en Lijst Burgemeester (sp.a-Groen!) stemde tegen).

 

 

Als Lijst Burgemeester (sp.a-Groen!) vinden wij dit een spijtige beslissing, omdat wij van oordeel blijven dat, in afwachting van een meer grondige oplossing via een ingreep op de gewestweg (de Tongersesteenweg) door de Vlaamse overheid Agentschap Wegen en Verkeer, het afsluiten de beste oplossing is qua veiligheid.
Onze argumenten hiervoor hebt u ontvangen via een andere bewonersbrief gedateerd op vrijdag 22 juli 2011. Op de website www.ludwigvandenhove.be vindt u eveneens meer informatie (op datum van 15 juli 2011 onder de titel ‘Brandhoutstraat: Beslissen is de boodschap’).

 

 

Als Lijst Burgemeester (sp.a-Groen!) zullen wij alleszins blijven ijveren voor een structurele oplossing via de Vlaamse overheid Agentschap Wegen en Verkeer aan de oversteek Groenstraat - Brandhoutstraat.

 

 

Indien er nog iets is, mag u ons steeds contacteren.

 

 

Wij hopen u met deze informatie van dienst te zijn.

 

 

Met vriendelijke groeten

 

 

Bert Breesch
schepen van verkeer

 

 

Filip Moers
schepen van stadswerkhuizen

 

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester stad Sint-Truiden

 

 

Hierover is onder andere ook een artikel verschenen in Het Belang van Limburg van dinsdag 23 augustus 2011 en woensdag 24 augustus 2011, in
Het Laatste Nieuws van dinsdag 23 augustus 2011 en in Het Nieuwsblad van maandag 22 augustus 2011 en zaterdag 27 augustus 2011.

 

 

Zie ook de tekst ‘Dossier Brandhoutstraat: beslissen is de boodschap!’ van 15 juli 2011 op deze website.