Brandweerhervorming ligt stil!

“De in 2007 met veel lawaai aangekondigde brandweerhervorming ligt in feite stil.”, zei gedeputeerde van veiligheid Ludwig Vandenhove in een interview met TV-Limburg (TVL) op dinsdag 2 juli 2013.

De brandweerhervorming op basis van het zogeheten rapport Paulus is inhoudelijk een heel goed werkstuk en levert nog altijd de krachtlijnen voor een toekomstig beleid.
Als toenmalig voorzitter van de Commissie voor Binnenlandse Zaken en Administratieve Aangelegenheden in de Senaat, heb ik er actief aan meegewerkt.

Maar ik herhaal wat ik hier altijd over gezegd heb: deze brandweerhervorming kost het veelvoudige van de politiehervorming, die mee als oorzaak aangegeven wordt voor de slechte financiële toestand van gemeenten en steden.

We moeten de burger niets wijsmaken.
In plaats van altijd maar over die brandweerhervorming te spreken  waarbij het uitgangspunt was dat voortaan de kosten elk voor de helft gedragen zouden worden door de federale overheid en de gemeenten en steden, zou het beter zijn om een realistische budgettaire planning op te maken met een realistisch tijdsschema.
Nu blijven de achtereenvolgende ministers van Binnenlandse Zaken, zoals nu Joëlle Milquet, maar bezig over die hervorming, net alsof ze volop aan de gang is en morgen zal beëindigd zijn.

De aangekondigde brandweerhervorming is in het beste geval voor 20 à 30 % uitgevoerd.”

Zie ook Brandweerhervorming stopgezet! van 20 oktober 2009 en PLOT krijgt opnieuw goede punten! van 4 juli 2013 op deze website.

Tags: