Brandweerkorpsen zijn administratieve rompslomp beu!

De federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken heeft recent aan alle brandweerkorpsen gevraagd een inventaris van risicogegevens te bezorgen.
Deze hebben ze nodig om de provinciale verdeling van de brandweerkosten voor de verschillende gemeenten en steden van 2007 te kunnen goedkeuren.

Burgemeester
Ludwig Vandenhove: “Het is ongehoord dat de uittredende minister van Binnenlandse Zaken de brandweerkorpsen steeds weer met verregaande administratieve rompslomp opzadelt, terwijl perfect bruikbare informatie, onder andere in het kader van de voorbereiding van de brandweerhervorming, al doorgegeven werd.

Diezelfde brandweerhervorming werd door diezelfde uittredende minister in september 2009 weer eens de koelkast gezet, wat getuigt van weinig respect voor de functie van brandweervrouw /-man.

 

De brandweerkorpsen hebben in het verleden al meermaals vergelijkbare inventarissen hebben ingevuld, onder andere in het kader van de brandweerhervorming, moeten zij deze gegevens nu registreren in weer eens een andere inventaris.

 

 

 

 

 

De brandweerlieden op het terrein, de korpsen en de diverse brandweerverenigingen zijn helemaal niet te spreken over deze opdracht.

 

 

Ik stel mij de vraag welke de toegevoegde waarde van een nieuwe inventarisatie van de risico’s kan zijn voor de FOD Binnenlandse Zaken.
De minister had beter verder werk gemaakt van de hervorming, in plaats van de brandweerkorpsen op te zadelen met het invullen van steeds maar nieuwe lijsten!

 

 

Een vergelijkbare onrealistische taak was de ministeriële omzendbrief van uittredend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom, die verplichtte om vanaf 1 januari 2010 een nieuw model van interventieverslag in te vullen.
Geen voorafgaande contactname met de brandweerkorpsen (bijvoorbeeld om na te gaan in hoeverre de informatica klaar was om dit systeem toe te passen) en geen externe controle op wat de diverse brandweerkorpsen invullen, hebben uiteindelijk - naast het dubbele werk voor de brandweerkorpsen - geleid tot niets.

 

 

Zou de mededeling van uittredend minster van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom op donderdag 27 mei 2010 aan de brandweerfederaties dat de hervorming van de brandweer een prioriteit blijft en dat de verdeling van de middelen (9,2 miljoen euro) voor opleiding op vrijdag 28 mei 2010 op de agenda van de ministerraad stond dan ook niet meer dan een verkiezingsstunt zijn?”

Zie onder andere ook de tekst ‘Minister Annemie Turtelboom geeft brandweerkorpsen dubbel werk!’ van 30 maart 2010 op deze website.