Buurt belangrijk bij het aanpakken van criminaliteit

“Dat een buurt belangrijk is bij het aanpakken van criminaliteit is nog maar eens aangetoond in de Beekstraat in Sint-Truiden.”, zegt burgemeester en voorzitter van het politiecollege en de politieraad van de zone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken Ludwig Vandenhove.

“In de loop van december 2011 werd ik op weg naar de abdij om een huwelijk te voltrekken, aangesproken door een aantal bewoners van de Beekstraat, die een aantal verdachte situaties hadden opgemerkt.
Ik heb dit onmiddellijk gesignaleerd aan korpschef ad interim Jan Gielen, die de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken opdracht gegeven heeft de situatie op te volgen en verder te onderzoeken.”, aldus Ludwig Vandenhove.

 

“En met resultaat: een 30-tal diefstallen zijn inmiddels opgelost.”

 

 

 

 

 

Het gaat vooral over diefstallen uit voertuigen (gps, gereedschap, …), containers, garages en loodsen, op werven en op de openbare weg in Landen en Sint-Truiden.
De diefstallen werden gepleegd in 2011 en 2012 door 3 personen uit Sint-Truiden en 1 uit Landen.
Twee personen werden voorgeleid en aangehouden door de onderzoeksrechter van Hasselt.
Er werd een groot aantal voorwerpen in beslag genomen.
Momenteel wordt nog onderzocht van wie de goederen zijn om ze vervolgens terug te kunnen bezorgen.
Ze staan te wachten in het politiehuis, Sluisberg 1 te Sint-Truiden op de rechtmatige eigenaar(s).

De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken heeft alle goederen gefotografeerd en de foto's zijn te bekijken op www.politie-sint-truiden.be.

 

 

Deze feiten bevestigen voor mij nog maar eens dat een buurt en voldoende sociale controle zeer belangrijk zijn in het veiligheidsgebeuren.
Ik geloof hier meer in dan in officiële structuren, zoals buurtinformatienetwerken (BIN’s).
Geef mij maar goed werkende buurtcomités, die regelmatig activiteiten organiseren om de onderlinge contacten te verstevigen.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

 

Zie onder andere de tekst ‘Buurtinformatiepunten!’ van 14 oktober 2008 op deze website.