Cartoon: 7e Euro-fruitcartoonale

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt.


De cartoons van 2005, 2006 en 2007 werden telkens tentoongesteld. In 2005 en 2006 werd er zelfs een cartoonboek gedrukt.
Wil je nog een exemplaar van het eerste cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ of van het tweede cartoonboek ‘Twee jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd (zolang de voorraad strekt).

7e Euro-fruitcartoonale!
Voor één keer vindt u in deze rubriek een cartoon van Dré Mathijs zonder
Ludwig Vandenhove/>.
Het betreft de cartoon, die Dré Mathijs gemaakt heeft voor 7e Euro-fruitcartoonale, die loopt tot en met 10 mei 2008 in/> cultuurcentrum de Bogaard in Sint-Truiden.

“Deze cartoon en zeker dit evenement hebben wel een grote symbolische waarde”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/>. "Het is immers tijdens de proclamatie van de 3e editie in 2004 dat ik aan Dré Mathijs voorstelde om wekelijks een cartoon voor mijn website te maken, waarbij ik dan telkens een tekst zou schrijven. Dré was onmiddellijk akkoord”.

Tijdens zijn toespraak had
Ludwig Vandenhove/> het onder andere over de mensenrechten in China (zie ook de tekst 'Boycot van Olympische Spelen in China' op deze website) en het initiatief van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie om 'rond te reizen' met deze cartoons.
“Het idee van deze rondreizende tentoonstelling is schitterend”, aldus
Ludwig Vandenhove/>,”maar dit zou ook buiten Haspengouw moeten gebeuren waar het publiek minder vertrouwd is met het fruit en de fruitsector”.
Nu zullen de cartoons later op het jaar ook te zien zijn in de gemeentelijke bibliotheek van Gingelom (van 16 mei tot 11 juni 2008), in het stadhuis van Landen (van 16 juni tot 29 juni 2008) en in het gemeentehuis van Geetbets (van 6 juli tot 30 september 2008).

De winnaar van de 7e editie is de heer Achiel Hutsebaut uit Aalst.

Hieronder vindt u de integrale tekst van het voorwoord dat burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/> schreef in het cartoonboek dat verschijnt naar aanleiding van de 7e editie van deze Euro-fruitcartoonale.

Reeds voor het zevende jaar op rij organiseert de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie de internationale ‘Fruitcartoonale’.

Dit jaar is het thema 'Olympische Spelen en fruit' en de cartoons zijn weer van een bijzonder hoog niveau. Het is ongetwijfeld weer een succeseditie.

De fruitcartoonale zet Sint-Truiden als dé fruitregio in Vlaanderen, België en heel de wereld al voor de zevende keer volop in de schijnwerpers.
Ik wil dan ook de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie nogmaals bedanken voor hun niet aflatende inzet om via allerhande initiatieven het Limburgs fruit te promoten, tot zelfs ver buiten de landsgrenzen.

Ik wil hier ook speciaal Johnny Vanderheyden van de Keizerlijke Commanderie feliciteren, die er telkens voor zorgt dat deze cartoonale piekfijn georganiseerd is. Bovendien is Johnny altijd bereid om samen met Dré Mathijs, mijn huiscartoonist, de praktische organisatie van de jaarlijkse tentoonstelling van de cartoons die elke week op mijn persoonlijke website www.ludwigvandenhove.be verschijnen, op zich te nemen.

Cartoons zijn een kunstvorm die minder populair is ten aanzien van een aantal andere kunstvormen. Met deze fruitcartoonale en de publicatie van dit boek krijgt de kunstvorm cartoons de aandacht die hij echt verdient en kan ook de gewone burger deze kunstvorm leren appreciëren.

De 100 beste inzendingen worden gebundeld in een boek. Dit boek is een blijvend aandenken aan deze mooie en originele tentoonstelling en ik twijfel er niet aan dat er nog vele zullen volgen. Op deze manier wordt trouwens een nieuwe publicatie toegevoegd aan de Trudonensia, de verzameling boeken die over Sint-Truiden handelen.

Geniet ervan!

De Euro-fruitcartoonale is nog te bezoeken in cultuurcentrum de Bogaard tot 10 mei 2008 en is dagelijks (ook op zaterdag en zondag) toegankelijk van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Het cartoonboek van de 7e Euro-fruitcartoonale is aan 10,00 EUR te koop bij:
-          de balie van cultuurcentrum de Bogaard, Capucienessenstraat 8, 3800 Sint-Truiden
-          Johnny Vanderheyden van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie, Hamelstraat 39, 3800 Sint-Truiden

 

Tags: