Cartoon: Bokrijk moet blijven!

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Bokrijk moet blijven!

“Ik ben het volledig eens met sp.a–Vlaams parlementslid Els Robeyns: Bokrijk moet behouden blijven.
Naast de provincie Limburg moet Vlaanderen er  geld voor uittrekken.”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove (1).

“Het provinciaal domein van Bokrijk biedt heel wat mogelijkheden: een grote speeltuin en een groene omgeving van 550 hectare in het hart van de provincie Limburg en in de achtertuin van Genk en Hasselt met een aangepast wandelnetwerk en het fietsroutewerk dat dwars door het domein loopt. Bovendien is er het Openluchtmuseum over het dagelijks leven in Vlaanderen van vroeger en nu.
Met 350 000 bezoekers per jaar is Bokrijk nog steeds de meest drukbezochte dagattractie in Limburg.

Om het museum nog meer aantrekkingskracht en een internationaal cachet te geven, moet Vlaanderen er mee in investeren.
Het gaat om een toeristisch product op het niveau van de Vlaamse kunststeden (Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen).
Dit past perfect binnen het kader van de interne Vlaamse staatshervorming, waarbij er een andere taakverdeling tot stand is gekomen tussen Vlaanderen, de provincies en de gemeenten. Vanaf 1 januari 2013 zijn de provincies bijvoorbeeld niet meer bevoegd voor restauratiebudgetten.

Het is de taak van de provincie Limburg om in te staan voor de recreatiefunctie: de speeltuin, het wandelgebied en de laagdrempelige toegankelijkheid.

De taak van de Vlaamse overheid is om mee te investeren in het Openluchtmuseum.
Het museum vertelt  het verhaal over het dagelijks leven in Vlaanderen en alle historische huizen zijn beschermde monumenten, die heel wat geld qua restauratie vergen. Bovendien zijn de natuurwaarden belangrijk voor het Vlaamse netwerk.

Er moet een structurele samenwerking opgezet worden tussen de Vlaamse regering en het provinciedomein Bokrijk op basis van inhoudelijke samenwerkingsovereenkomsten (cultuur, natuur, onroerend erfgoed en toerisme).
Vlaanderen moet hiervoor voldoende financiële middelen voorzien (structureel, niet enkel projectmatig).

Limburg wordt in de rest van Vlaanderen vaak vereenzelvigd met het ‘oubollige’ van Bokrijk.
Vlaanderen kan meewerken om aan dat imago iets te doen.

De vzw Bokrijk moet tegen tegen 1 januari 2014 op basis van het provinciedecreet omgevormd worden tot een Extern Verzelfstandigd Agentschap (EVA).
Is dat niet het uitgelezen moment om externe, Vlaamse partners toe te laten in ruil voor co-financiering?  

  1. SP.A Limburg wil meer Vlaams geld voor Bokrijk, Het Nieuwsblad, 5 juli 2013, p.33; SP.A wil meer Vlaams geld voor Bokrijk, TVL-nieuws, 5 juli 2013

Zie ook Cartoon: Bokrijk van 17 juni 2013 op deze website.