Cartoon: Ik ben voor een oplossing van de echte Limburgse problemen!

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Ik ben voor een oplossing van de echte Limburgse problemen!

“Ik ben voor een oplossing van de echte Limburgse problemen en een overdekte wielerpiste op het circuit van Zolder of waar dan ook in Limburg valt daar voor mij niet onder.”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

“De verantwoordelijken van het circuit van Zolder kunnen goed lobbyen en netwerken en ik kan hen dat zelfs niet kwalijk nemen. Zo komt dit dossier telkens weer op de Limburgse politieke agenda terecht.
Blijkbaar is dat zo in de privé-sector, ook al heb ik mijn twijfels over privé-sector als het gaat over het circuit van Zolder.
Het zou een interessante masterthesis zijn om eens na te gaan hoeveel belasting- en overheidsgeld al naar het circuit van Zolder gegaan is en wat de reële economische return is voor Zolder, omstreken en Limburg.

Politici, die blijven ‘zeuren’ over die wielerpiste, moeten beseffen dat ze hiermee een keuze maken, die niet de mijne is.
In een democratie is het aan de kiezer om te oordelen bij verkiezingen welke keuzes, betaald met belasting- en overheidsgeld,  de goede zijn.
Keuzes maken, is de reden waarom ik in de politiek gestapt ben.
Ik ben niet in de politiek gegaan om het gemakkelijk te hebben, wel om mijn Socialistische en sociale ideeën zoveel mogelijk in de praktijk om te zetten.

Laat het duidelijk zijn: je moet voor je standpunten uitkomen, ze hard verdedigen met argumenten, maar ook akkoord kunnen gaan met compromissen!

Is een overdekte wielerpiste voor Limburg een slechte zaak?
Neen en ik sta open voor elk debat of gesprek, ook hierover. Zo heb ik enkele weken geleden - op dinsdag 3 september 2013 - een uitgebreide presentatie gehad van de plannen, die op mijn vraag op het circuit in Zolder is doorgegaan.  En ik vind vooral oud-wielrenner Marc Wauters een toffe gast en heb veel respect voor wat hij bereikt heeft in zijn wielerloopbaan. Maar er zijn (nu) andere prioriteiten.

En ben ik tegen de wielersport?
Neen, helemaal niet.
In mijn 18 jaar als burgemeester heb ik heel wat acties ondernomen ter ondersteuning van de wielersport. Bovendien probeer ik minimaal eenmaal per jaar een wielerwedstrijd van elke club in Sint-Truiden bij te wonen.
Vorig jaar is onder impuls van toenmalig sp.a-schepen Bert Breesch en mijzelf nog ‘Hesbania Cycling’ opgericht precies met de bedoeling van de Sint-Truidense wielerclubs nog meer te ondersteunen.

Maar het geld van het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK) dient nu eenmaal om de problemen op te vangen na de sluiting van Ford Genk en de toeleveranciers en de afslankingen en/of sluitingen in zovele andere Limburgse bedrijven. 
En de doelstelling is: WERK, WERK, WERK!

Er wordt mij gezegd dat er tijdens de vorige legislatuur een akkoord was binnen de bestendige deputatie, waarin ook sp.a zat, om de wielerpiste mee te financieren met provinciaal geld.
Hier heb ik maar 2 bemerkingen bij: de omstandigheden, vooral de sociaal-economische, zijn veranderd en de politiek moet dan de moed hebben om hier rekening mee te houden. Maar als er uiteindelijk beslist wordt om de toenmalige princiepsbeslissing in uitvoering te brengen, zal ik als ‘soldaat’ mijn partij volgen, want voor mij is een afspraak een afspraak.
Dat principe blijf ik huldigen in mijn politieke carrière.

Maar ook dan zal ik blijven zeggen dat ik het geen verstandige beslissing vind en zal ik er nauwlettend op toezien dat alle andere overheden en vooral privé-partners hun engagement nakomen.
De deputatie zal de laatste zijn om ‘het gat dicht te rijden’.

Och het is simpel: Sint-Truiden had één van de eerste wielerpistes in België, de ‘vélodroom’ (van 1911 tot 1936), waar in 1933 de Fransman Maurice Richard het werelduurrecord en Gerard Loncke het Belgisch uurrecord behaalden.
Ik wil gewoon niet dat er op een andere plaats nu één komt! Trouwens, ik ben geboren in de Vissegatstraat, vlakbij de ‘vélodroom’.

Ik moet opletten of sommigen gaan dit nog geloven!

 

Zie ook Het woord PRIORITEIT heeft een betekenis in het woordenboek! van 12-07-2013 op deze website.