Cartoon: Openbare toiletten: in en uit!?

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt.


De cartoons van 2005, 2006 en 2007 werden telkens tentoongesteld. In 2005 en 2006 werd er zelfs een cartoonboek gedrukt.
Wil je nog een exemplaar van het eerste cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ of van het tweede cartoonboek ‘Twee jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd (zolang de voorraad strekt).

Openbare toiletten: in en uit!?

Op voorstel van SP.a-schepen
Johnny Vangrieken/> heeft het stadsbestuur van Sint-Truiden beslist om binnenkort over te gaan tot de aankoop van 3 openbare toiletten.
Het gaat hierbij om unieke exemplaren, die voor het eerst in België zullen geplaatst worden en die, vooral omwille van vandalisme, ’s morgens ‘de grond ingaan’ en er ‘s avonds ‘terug uitkomen’.

Al dan niet openbare toiletten in het straatbeeld brengen is in heel wat steden en gemeenten een discussiepunt.
Enerzijds is het niet meer dan logisch dat er openbare toiletten zijn, anderzijds geven ze heel wat aanleiding tot graffiti, andere vormen van vandalisme, etc.
Dit is ook de reden waarom de stad Sint-Truiden een aantal bestaande oudere openbare toiletten dichtgedaan heeft, bijvoorbeeld beneden aan de Diesterstraat en op de Naamsevest, en nu zullen vervangen worden door een drietal nieuwe openbare toiletten van een totaal nieuw concept, dat tot nu toe enkel in Groot-Brittannië en Nederland van toepassing was.

Het systeem is in die zin uniek dat de openbare toiletten tijdens de dag ‘verschijnen’ in het straatbeeld en ’s avonds ‘opnieuw verdwijnen’ in de grond.

De principiële beslissing tot aankoop van deze openbare toiletten is genomen tijdens de gemeenteraad van 21 april 2008.
Normalerwijze is de installatie voorzien voor oktober - november 2008.
Deze openbare toiletten zullen geplaatst worden op het Heilig Hartplein (links zijkant Onze Lieve Vrouwkerk), op het abdijplein (tussen Trudobeeld en boom) en op de Grote Markt (op de bermstrook hoek Grote Markt - Stapelstraat).

Samen met het plaatsen van deze openbare toiletten, zullen we ook maximale signalisatie op het openbaar domein aanbrengen naar officiële en/of stadsgebouwen toe, waar burgers en/of toeristen ook terechtkunnen om hun behoefte(n) te doen.

Met deze twee beslissingen zet de stad Sint-Truiden een flinke stap vooruit op het vlak van de openbare toiletten!

Vooral het urineren (van mannen!) op openbare plaatsen, tegen openbare gebouwen, is een probleem in steden in het algemeen en in de stad Sint-Truiden in het bijzonder.
In het verleden zijn hierrond reeds heel wat maatregelen genomen, zoals onder andere preventieve en sensibiliserende borden in de uitgangsbuurt rond de Groenmarkt en het Heilig Hartplein, het verbaliserend optreden van de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken via zogeheten Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS), waarbij onmiddellijk boetes moeten betaald worden en de processen-verbaal niet meer naar de rechtbank gaan, etc.

Met de installatie van deze openbare toiletten wordt een verdere stap gezet en hebben overtreders nog minder ‘een alibi’ om in het openbaar te urineren.

Eerlijkheidshalve moeten we ook toegeven dat ook hier de tijdsgeest een belangrijke rol speelt.
Pakweg 20 jaar geleden was het maatschappelijk eerder aanvaard dat mannen in het publiek urineerden, vandaag de dag is dit minder en minder het geval.
Terecht trouwens omdat dit voor heel wat geur- en reukoverlast zorgt en ook de beschadiging, zeker op termijn, van al dan niet historische gebouwen, waarvan wij in Sint-Truiden, als monumentenstad, er nogal wat bezitten.

Ook op het vlak van de toiletten voor personen met een handicap heeft de stad Sint-Truiden sedert 1995 en het aantreden van Ludwig Vandenhove als burgemeester heel wat inspanningen geleverd.
Telkens als er herstellings- en/of renovatiewerken aan stadsgebouwen gebeuren, worden er toiletten voor personen met een handicap voorzien in het algemeen kader van de toegankelijkheid van deze gebouwen voor personen met een handicap. Er gebeurt trouwens telkens een screening door de V.Z.W. Toegankelijksbureau.
Tevens waren we de eerste stad in Vlaanderen, die sedert 2006 in/> de uitleendienst 2 openbare toiletten voor personen met een handicap voorzien heeft.
Dit moet deze laatsten toelaten ook activiteiten in open lucht bij te wonen, zoals er tijdens de zomerperiode nogal eens plaatsvinden.

Spijtig genoeg stellen we vast dat, wat dit laatste betreft, de overheid het goede voorbeeld geeft (en toch nog vaak kritiek krijgt!), terwijl de privé-sector hier in gebreke blijft. SP.a-schepen
Els Sneijers/> is dan ook bezig met een initiatief om de horeca te motiveren en te stimuleren om ervoor te zorgen dat personen met een handicap hun zaak kunnen betreden, maar er ook het toilet zouden kunnen bezoeken indien dit nodig blijkt.

U merkt het: SP.a voert in Sint-Truiden een beleid op alle vlakken!

Tags: