Cartoon: Oxfam Wereldwinkel heeft een toekomst, ook in Sint-Truiden!

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt. Oxfam Wereldwinkel heeft een toekomst, ook in Sint-Truiden!


De stad Sint-Truiden heeft in mei 2008, vooral door de inzet van heel wat vrijwilligers, het FairTrade-label verkregen.
Ik ben hier als burgemeester, ook bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking, bijzonder fier over.

Dit FairTrade-label is geen eindpunt, integendeel, het is maar een begin.
Als stad Sint-Truiden moeten we er alles aan doen opdat de FairTrade-gedachte en FairTrade-producten in Sint-Truiden zoveel mogelijk gepromoot worden.”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Hoewel in verschillende winkels en ketens tegenwoordig FairTrade-producten te verkrijgen zijn, blijven de Oxam Wereldwinkels toch het hart van het FairTrade-gebeuren in de meeste steden.
Zo moet dat ook in Sint-Truiden zijn!

Het contract van het pand van de huidige locatie waar Oxfam Wereldwinkel in de Stationsstraat gevestigd is, loopt tot medio 2010.
Deze locatie heeft ongetwijfeld een aantal voordelen, onder andere de ligging vlakbij het station en op die manier de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer, maar heeft ook een aantal nadelen. Het is bijvoorbeeld ongetwijfeld niet de meest commerciële ligging.

De vele vrijwilligers die de Oxfam Wereldwinkel in Sint-Truiden ‘dragen’, moeten samen met de stad Sint-Truiden, vooruitziend zijn.
In die zin is het mijn overtuiging dat we de vrijwilligers van Oxfam Wereldwinkel nu moeten ‘bijspringen’ met een huurtoelage, zodanig dat ze de actuele financiële problemen kunnen oplossen.
Bovendien moeten we, samen met deze vrijwilligers, durven denken op (ietwat) langere termijn.
Hierbij moet het de ambitie zijn om uit te kijken naar een centraler locatie in de stad, die een stuk commercieel aantrekkelijker is, zodanig dat het financieel plaatje voor de wereldwinkel er structureel beter gaat uitzien.

Ook een politicus mag/moet (blijven) dromen.
Jaren geleden heb ik al de idee gelanceerd van een multicultureel café.
Waarom zouden de twee niet samen kunnen, ook nog eens gecombineerd met bijvoorbeeld initiatieven, tentoonstellingen, etc. rond de problematiek van de derde wereld en de integratie?
In die zin zouden we ook kunnen denken aan een soort coöperatieve vereniging, waarbij we met aandelen zouden werken naar geïnteresseerde Truienaars toe.

U merkt het: wat mij betreft heeft Oxfam Wereldwinkel in Sint-Truiden een toekomst op korte en op lange termijn!
De uitdaging bestaat erin een goed toekomstproject uit te tekenen waarbij we voldoende Truienaars kunnen overtuigen om (financiële) interesse en solidariteit aan de dag te leggen.

Tags: